Elicopter SMURD prăbușit în Republica Moldova.

SMURD-ul și toți salvatorii sunt în doliu. Un elicopter din Iași al acestui serviciu mobil de urgență, s-a prăbușit joi după amiază, în Republica Moldova.

Cele 4 persoane aflate la bord – pilotul, copilotul, medicul și un asistent – au murit. Aparatul de zbor a luat foc la impactul cu solul, iar trupurile a trei dintre victime au fost găsite carbonizate. Salvatorii făcuseră mai multe transporturi ca să-i ajute pe medicii moldoveni și se pregăteau să preia un nou pacient. Ploua torențial și era ceață, iar pilotul ar fi încercat să aterizeze de urgență, povestesc martorii.

Echipajul SMURD plecase în cursa de pe stadionul din Chișinău să preia din Cahul un american de 64 de ani cu accident vascular, ce trebuia adus de urgenţă la spitalul din Chișinău. În Raionul Cantemir însă, în apropierea localității Haragis, aparatul de zbor a dispărut de pe radar. Se prăbușise în pădure. Printre copaci, elicopterul s-a făcut bucăți.

UPDATE 19:05 Premierul Dacian Cioloș transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Republica Moldova.

Transmit condoleanțe familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova. Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere și funeralii.

Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celula de criză la Ministerul Afacerilor Interne și să organizeze recuperarea și repatrierea celor decedați.

În cursul acestei zile, am avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul în desfășurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedați.

De asemenea, am vorbit și cu procurorul general adjunct al României, care m-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.

Două laboratoare criminalistice românești, cu echipele aferente, sunt pregătite și se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului și să participe activ la anchetă, alături de specialiștii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părți va fi semnat.

Am vorbit și cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la faţa locului, să se implice personal pentru a facilita demersurile necesare. Imediat ce vom avea mai multe informații, acestea vor fi comunicate.

Mai multe detalii găsiți pe Știrile PRO TV    Sursa foto

loading...