Sfântul Mormânt va fi restaurat după două secole de abandon.

La Ierusalim au fost începute lucrările de renovare la  Sfântul Mormânt, unde, spune tradiţia creştină, a fost depus trupul Mântuitorului.

Edificiul, aşa cum este astăzi, a fost construit în primul deceniu al secolului al 19-lea, după ce un incendiu a distrus biserica Sfântului Mormânt. De două secole, acesta nu a mai fost restaurat.

“Ediculul” aşa  cum a fost denumit, este o structură cu plăci de marmură si ornamente. El se afla deasupra locului unde se spune că a fost depus trupul lui Iisus Hristos, înfăşurat în giulgiu, în Vinerea Mare, cu trei zile înaintea Învierii. La câteva sute de metri distanţă se află Golgota, unde, potrivit tradiţiei creştine, Mântuitorul a fost răstignit pe cruce.

Antonia Moropoulou, Universitatea Tehnică din Atena: “Am început stadiul pilot de reparare, consolidare şi reabilitare a Sfântului Edicul, de la Mormântul Sfânt al lui Iisus Hristos.”

Monumentul  care este  în stil baroc otoman a fost afectat rapid. S-a scufundat sub propria greutate si a fost expus intemperiilor, printr-o deschidere spre cer din cupola bisericii Sfântului Mormânt.

Pe lângă factorii de mediu, prezenţa vizitatorilor a contribuit la degradarea accentuat.

loading...

“Desprindem aceste dale de marmură pentru a consolida mortarul care s-a sfărâmat de-a lungul timpului. Apoi vom reajusta dalele de piatră si le vom fixa cu boltzuri de titan.” a mai spus Antonia Moropoulou, Universitatea Tehnică din Atena

Este unul dintre cele mai importante locuri sfinte venerate de creştini. Dar asta nu a impiedicat apariţia unor rivalitati şi chiar răfuieli violente între clericii de diferite rituri. Sursa ştire