Vapor portughez descoperit dupa 500 de ani. Comoara de la bordul epavei valora peste 11 milioane de euro

Epava unui vas portughez de acum 500 de ani a fost descoperita in desertul namibian de catre mineri. La bordul sau au fost gasite mii de monezi de aur, valoarea estimata fiind de aproape 11,5 milioane de euro, scrie ziarulonline.com citand stirileprotv.ro

Potrivit arheologilor, ar fi vorba despre epava navei Bom Jesus, plecata din Lisabona spre India in 1533, care a disparut cu tot echipajul in apropierea orasului minier Oranjemund. Incarcatura excesiva, alaturi de vremea nefavorabila, ar fi putut fi la originea naufragiului.

Cand a fost descoperita, epava vasului se afla intr-o laguna, fiind reperata dupa ce aceasta a fost drenata pentru compania miniera De Beers, specializata in diamante. Geologii au depistat epava in 2008, insa a fost nevoie de opt ani pentru a o scoate la lumina.

Nimic nu lasa sa se banuiasca existenta unei asemenea comori la bord. In afara de monezile de aur au mai fost descoperite in interiorul vasului numeroase obiecte.

„Este o descoperire foarte importanta, indeosebi pentru artefactele religioase si haine, care ne ofera o imagine fascinanta asupra unei perioade foarte importante din istorie„, a afirmat in The Independent profesorul Timothy Insoll de la Universitatea din Manchester.

loading...

Oasele gasite la bord ar putea da o idee asupra felului in care se hraneau marinarii, de exemplu. „Se va vorbi mult despre monezile de aur, insa celelalte obiecte s-ar putea dovedi si mai pretioase„, a adaugat el.

Toate monezile de aur vor reveni guvernului namibian, Portugalia acceptand sa ii cedeze toate drepturile asupra lor.

Sursa foto. Cititi mai multe pe portalul de informatii ziarulonline.com