Canada vrea să ridice vizele românilor.

Canada se pregăteşte să ridice vizele de călătorie pentru români. O nouă serie de negocieri va începe la Bruxelles săptămâna viitoare. Canadienii par mai dispuşi ca niciodată să rezolve problema vizelor de călătorie, de teamă că România şi Bulgaria ar putea bloca un acord de liber schimb între Ottawa şi Uniunea Europeană.

Săptămâna viitoare, Ministrul Imigrației din Canada John McCallum este așteptat la Bruxelles pentru a elimina vizele pentru români și bulgari.

Şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, a declarat că, luni la Bruxelles va avea discuţii cu ministrul canadian al Imigraţiei, John McCallum, pe tema ridicării vizelor pentru români.

Europarlamentarul român Sorin Moisa a declarat pentru CBC News că, dacă o soluție nu este anunțată săptămâna viitoare, ar trebui să fie anunțată măcar în septembrie. „Altfel avem o problemă majoră”, a avertizat el.

Potrivit CBC News, acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), autoritățile de la Ottawa trebuie să acţioneze sau riscă blocarea a acestui acord prin veto-ul statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi.

loading...

În aprilie, Canada şi Statele Unite au primit amânare încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea schimbului de vize, ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE.

Comisia Europeană și statele membre ale UE au ca scop semnarea acestui acord la finalul lunii octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat și premierul candaian Justin Trudeau.

Canada solicită în prezent vize doar cetăţenilor români şi bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE.

În aprilie, UE a acordat Canadei și Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenințând că, în caz contrar, ar putea impune vize pentru cetățenii canadieni și americani.  Sursă știre