Bărbatul care trăieşte fără 90% din creier.

Un bărbat din Franţa trăieşte o viaţă normală, este în vârstă de 53 de ani, căsătorit, cu doi copii, în ciuda faptului că îi lipseşte 90% din creier. Noile descoperiri i-au făcut pe cercetători să înţeleagă cum este posibil așa ceva. Identitatea bărbatului francez este confidenţială.

Prima dată cazul său a fost menţionat în revista medicală The Lancetn anul 2007 și i-a provocat pe oamenii de ştiinţă să regândească conceptul de “conştiinţă”, din perspectivă biologică.

Bărbatul avea 44 de ani atunci când s-a publicat articolul. Deşi identitatea sa a fost păstrată secretă, cercetătorii au explicat cum şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă fără să realizeze că majoritatea creierului său dispărea.

Bărbatul s-a prezentat la doctor  pentru că simţea o slăbiciune în piciorul stâng, însă ecografia craniană a dezvăluit o problemă mai gravă. O mare parte din creierul său era umplut de lichid, având doar un strat subţire de ţesut al creierului, părţile interne fiind erodate aproape complet.

Un specialist belgian este de părere că o mare parte din creierul bărbatului a fost distrus treptat, de-a lungul a 30 de ani, condiţie cunoscută sub denumirea de hidrocefalie.

loading...

Cu toate că i-a rămas doar o mică bucată din creier, bărbatul nu avea dizabilităţi mentale, IQ-ul său fiind de 75 de procente. Acesta lucra ca funţionar public, era căsătorit şi avea doi copii, starea lui de sănătate fiind aproximativ bună.

În trecut, conştiinţa a fost asociată cu unele părţi ale creierului, conform declaraţiilor cercetătorilor. Dacă ipotezele lor ar fi fost corecte, francezul nu ar fi putut fi conştient, având în vedere că o mare parte din creier îi lipseşte.

,,Orice teorie despre conştiinţă trebuie să poată explica de ce o persoană căreia îi lipseşte 90% din neuroni încă trăieşte şi are o viaţă normală”, a declarat Axel Cleeremans, psiholog cognitiv de la Universitatea Libre din Bruxelles, Belgia.

Belgianul a mai spus că nu doar un singur organ este responsabil pentru conştiinţă. Sursă ştire