Un virus banal care se transmite prin sărut poate provoca infertilitatea femeilor.

Experţii din Italia au demonstrat că există un virus care se transmite prin salivă (sărut) şi care poate provoca infertilitatea.

Nu este pentru prima când transmiterea virusului herpetic a avut ca sursă sărutul, dar nimeni nu l-a ascociat cu infertilitatea până acum.

Roberto Rizzo de la Universitatea Ferrara din Italia, împreună cu  echipa sa de cercetători, a testat peste 30 de femei cu probleme neobişnuite de infertilitate şi a aflat că 43% dintre ele au avut o infecţie în uter cu virusul herpetic 6.

Chiar dacă nu se manifestă, virusul rămâne în corp. La unele persoane, herpesul bucal reapare de câteva ori pe an. Acestea sunt extrem de contagioase atunci când au leziuni la nivelul gurii.

În cadrul studiului făcut de Rizzo, femeile care purtau virusul herpetic aveau şi un nivel anormal al citokinei (proteine care joacă un rol important în dezvoltarea ovulelor fertile şi a fetusului).

loading...

Nivelul crescut al hormonului estradiol ar putea declanşa infecţia cu virusul herpetic. Cu toate că rezultatele nu sunt destul de evidente, în cazul în care cercetătorii ar putea trata infecţia care afectează fertilitatea femeilor, acestea ar putea concepe copii fără să apeleze la metode sofisticate şi costisitoare, precum inseminarea în vitro.

,,Sunt necesare studii viitoare pentru confirmarea legăturii dintre infecţia cu virusul herpetic şi infertilitatea inexplicabilă a femeilor”, au spus cercetătorii.

Studiile anterioare făcute de cercetători au confirmat că acest virus  poate fi transmis prin salivă. Desigur, mai mulţi factori biologici joacă un rol important în declanşarea infecţiei. Sursă ştire