Turcia renunţă la UE pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că dorește să reintroducă pedeapsa cu moartea, chiar dacă acest lucru ar putea pune în pericol eforturile țării sale de a adera la Uniunea Europeană.

„Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveți pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China și în alte multe țări? Da”, a declarat el postului de televiziune Al Jazeera la Ankara.

Erdogan a vorbit prin intermediul unui translator, acesta fusese întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecțiilor clare ale UE, care interzice pedeapsa capitală.

„Dacă Parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităților este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă”, a spus Erdogan. „Oamenii au cerut-o. Ei au ieșit în stradă și au continuat să strige ‘pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capitală’ ”, a adăugat președintele turc.

Președintele turc a mai spus că țara sa trebuie să evite “orice întârziere” la reintroducerea și aplicarea pedepsei cu moartea.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită oficial de Turcia în urmă cu 12 ani, ca parte a ofertei făcute de Ankara pentru a adera la Uniunea Europeana.  Sursă știre

loading...