ATENŢIE! UE a dat GIRUL ROMÂNIEI să treacă la CONFISCAREA AVERILOR

Cetatenii romani si-au pus mereu o simpla intrebare: Ce se intampla cu averile dobandite ilicit, in momentul in care o persoana a fost gasita vinovata si bagata la inchisoare? In cele mai multe cazuri, averea nu era confiscata iar “vinovatul” isi ispasea pedeapsa minima si ramanea cu intreaga avere, ceea ce nu era foarte corect. Acum, averile obtinute ilegal sunt deja in pericol. Romania incepe vanatoarea miliardarilor de carton.

Cu 631 de voturi „pentru” și 19 „împotrivă”, Parlamentul European a adoptat în 25 februarie 2014 Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni.

„Banii sunt slăbiciunea infractorilor și aici trebuie să lovim. Trebuie să le luăm banii”, a declarat în plen Monica Macovei, Raportor al acestei Directive scrie vocea.net citând portalul de ştiri cyd.ro.

Dacă inițial în ceea ce privește confiscarea extinsă proiectul de Directiva se referea numai la sumele și bunurile provenite din infracțiuni de crimă organizată, negocierile duse cu diferitele grupuri și cu statele membre au lărgit paleta de infracțiuni.

Astfel, conform textului votat în Parlamentul Eropean, confiscarea extinsă a sumelor și bunurilor care nu pot fi justificate legal se va aplica în situații de:corupție activă și pasivă în sectorul privat și public, plus corupție în cazul oficialilor europeni, participare la rețelele de crimă organizată,pornografie infantilă,criminalitate informatică,orice infracțiune pedepsită de lege cu cel puțin 4 ani închisoare.

loading...

Plecând de la constatarea că rețelele de corupție și de crimă organizată transferă adesea sume și bunuri pe numele altor persoane, sumele și bunurile se vor confisca de la terți dacă

există indicii că a fost vorba de o tranzacție fictivă, dacă a fost o donație sau dacă bunul s-a vândut sub prețul pieței.

Bunurile confiscate vor fi folosite în interesul comunităţilor care au avut de suferit din pricina criminalității sau în scopuri sociale. „Numai dacă luăm averile infractorilor vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate.

Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulație nu mai poate fi tolerată,” a declarat Monica Macovei. Europarlamentarul român a mai ținut să asigure că decizia de confiscare va fi luată de o instanță: „Pentru cei care au îngrijorări, confiscarea se face de un judecător, de o instanță de judecată, evident pe bază de probe.” Sursa foto.

Articolul este preluat de pe portalul de informatii vocea.net