SOCANT! VERDICT al INS. REGRESIE şi SĂRĂCIE. Românii încă au WC-ul în fundul curţii.

Am intrat în Uniunea Europeană cu surle şi trâmbiţe. Imediat ne vedeam cu toţii oameni realizaţi, ne şi închipuiam cum ne curge apa la robinetul din curte şi cum o să ne facem nevoile la WC-ul cu standarde “europene”. Dar, orele, zilele, lunile şi anii au trecut, Uniunea Europeană a trimis bani în ţară ca cetăţeanul din România să o ducă mai bine, şi cu toate astea, politicianul român a avut grijă să “dosească” banii aşa de bine, în ungherele din conturile lui bancare, încât WC-ul european a rămas tot fără apă iar la “ciuciurul” din curte curge praful de pe “tobă”, adică “nexam NENE”, că nu e “multe” şi nu e de unde.

Acum, când lumea zboară pe lună, când Internetul e pe orice “devices” din buzunarul lui tataie, vine şi raportul ruşinos al celor de la Institutului Național de Statistică, ce ne aduce aminte o chestie de rahat: adică frate, în România nu s-au făcut progrese vizibile în ceea ce privește calitatea vieții pentru majoritatea populației. Ohooooo, chiar e o noutate greu de înţeles pentru majoritatea dintre noi ăştia care stăm cu fundul la răsărit să ne bată vântul atât de tare încât să se usuce “lucrul ăla” ca să nu mai folosim nici măcar hârtie igienică, că nu e ecologică domnule, poate miroase a parfum şi ne strică buna dispoziţie pe toată ziua.

Ia să vedem, conform INS mai puțin de jumătate din români sunt conectați la rețeaua de canalizare, restul de 52,3% din populație având latrina în fundul curții. Ultimele date Eurostat – din anul 2013 – arată că România rămâne țara cu cele mai multe WC-uri în fundul curții, capitol la care chiar și Bulgaria stă mai bine având puțin peste jumătate din gospodării (54,5%) conectate la rețelele de colectare a apelor uzate. Pe locul întâi în UE se află Luxemburg, unde 96% din locuințe au acces la aceste servicii, urmată de Olanda, unde procentul era de 92,2%. Să vezi “tataie” că ăştia de la INS au mers cu “jalba” în băţ pe uliţele prăfuite de “colbul uitării” bunăstării europene şi au aflat că televizoarele color încep să fie înlocuite cu televizoare alb-nebru!

Procentul televizoarelor alb-negru prezente în casele românilor a crescut de la 1,2% de gospodării, în 2014, la 1,4, în 2015. Să vă spun ceva de care s-ar speria şi Uniunea Europeană, acolo unde dimineaţa la ora 04.30 trec nişte “salariaţi nebuni” şi spală asfaltul cu şampon să fie curat şi să nu miroasă urât. Da, e bine că la noi prezența în continuare, a mașinilor de spălat neautomate în gospodăriile românești, era de 10,9 la 100 de case, în anul 2015.

Despre frigidere nu avem voie să vorbim mai deloc, de ce să avea aşa ceva în casă dacă “găina sacrificată” pentru proaspătul borş se mănâncă în cel mult 30 de minute de la închiderea focului de la aragaz. Cu toate acestea, au fost oameni care în privinţa combinelor frigorifice putem spune că au reuşit un progres substanţial, adică aceste combine se găsesc în 49,4 din 100 de gospodării. Despre apa potabilă se pot scrie multe, numai că potrivit INS, în 2015 a scăzut substanțial și apa potabilă distribuită populației. Astfel, cantitatea de apă potabilă distribuită consumatorilor din toată țara s-a cifrat, la sfârșitul anului 2015, la peste 744 milioane metri cubi (MC), cu 251,48 milioane metri cubi mai puțin față de anul 2014, adică o scădere de circa 25%. scrie portalul de informaţii descrieri.ro citând qmagasine.ro