ALERTA în România! Terorist prins în avionul pe ruta Stansted – București

Cubeyda Hassan Jama un simpatizant al Statului Islamic în vârstă de 19 ani, care învăţase să construiască o bombă după indicaţiile de pe internet, a fost arestat de polițiștii britanici în timp ce încerca să ajungă cu un avion al unei companii low-cost, din Stansted în București, cu un bilet doar dus. El le-a spus autoritatilor britanice că intenţiona să se alăture grupării teroriste ISIS.

Tânărul, cetăţean finlandez de origine somaleză, a fost arestat și condamnat la închisoare pentru trei ani şi şase luni, după ce şi-a folosit banii proveniţi dintr-un împrumut guvernamental necesar perioadei de studii din Anglia pentru a-şi lua bilet doar dus pentru o cursă de pe aeroportul Stansted din Londra spre Bucureşti.

Poliţiștii au descoperit că Jama avea la el „un ghid explicit de luptă în numele Daesh (ISIS în arabă). Acesta mai avea la el cotiere şi genunchiere, un încărcător solar, o trusă de prim ajutor, două perechi de ochelari, șampon, o mașină de tuns barba și o hartă a Turciei. Acesta era convins că o să se alăture grupării jihadiste Stat Islamic.

Autorităţile britanice au mai găsit şi o agendă în care erau scrise câteva pagini în limba arabă, iar cu ajutorul unui translator, s-a descoperit că pe una din pagini era scris şi jurământul de credinţă pentru liderul ISIS.

„Jur credinţă comandantului credincioşilor, marele Calif Abu Bakr al-Husseini al-Qurayshi al-Baghdadi. Pace şi binecuvântare acestuia!”, a scris Jama.

În casa tânărului din Thornton Heath, un cartier din capitala londoneză, au găsit o listă cu locuri de muncă în cadrul ISIS (asistent, bucătar, mecanic, profesor, antrenor de fitness) şi instrucţiuni pentru construirea unei bombe, iar în laptopul suspectul au descoperit mai multe înregistrări video macabre cu execuţiile ISIS.

loading...

Nu se ştie cu exactitate cum a fost prins de autorităţi, se cunoaşte doar că serviciile secrete au avut un rol important în capturarea suspecţiile. Sursă ştire