Un MATEMATICIAN ROMÂN poate demonstra că DUMNEZEU EXISTĂ cu ADEVĂRAT!

Intr-un interviu antrenorul de genii Florian Colceag vorbeste despre ce trebuie sa facem si ce n-avem voie sa facem cu Romania. Florian Colceag nu are lacrima usoara, dar intrebarea reporterului ii dezlantuie emotii pe care nu le mai poate, pur si simplu, controla.

Camera e inundata de lumina galbena, inselatoare a zilei, de parca ar fi inceput de vara, iar iarna nu ar soma tot mai insistent paltoanele sa stea departe de sifoniere. In surdina, cateva acorduri de muzica clasica parasesc difuzoarele televizorului, sabotand linistea cruda a decorului spartan inainte de a se furisa nevazute spre colturile incaperii.

Barbatul isi intoarce privirea intr-o parte, fugind de ochii iscoditori ai interlocutorului, isi aduna cateva secunde nodurile din gat si dupa ce revine in pozitia initiala murmura mai mult pentru sine: iertati-ma…

Apoi, repeta aproape mecanic intrebarea, cautand parca inca putin timp pentru a-si face ordine in ganduri. „Ce m-a determinat sa nu ma dau batut?”. „Stiti, i-am promis mamei mele, pe patul de moarte, ca nu voi renunta sa incerc sa fac ceva pentru tara asta. Angajamentul asta nu-l voi putea uita vreodata.”

Florian Colceag s-a nascut in 1951, in judetul Gorj, si antreneaza genii. Are zeci de medalii de aur obtinute de olimpicii pe care i-a ghidat la un moment sau altul la competitiile internationale de matematica. E presedintele unei asociatii pentru copii supra-dotati si probabil singurul profesor din Romania care nu educa, ci calauzeste.

Nu doarme mai mult de patru ore pe noapte, telefonul mobil ii suna fara incetare, iar in curtea casei sale din apropierea Bucurestiului ar putea fi confundat cu un fel de Epicur modern, care isi strange discipolii la o sueta despre frumusetea simpla si uitata a vietii.

loading...

Sunteti un om credincios, domnule Colceag?

Sunt matematician. Pentru mine Dumnezeu nu este o formula culturala, Dumnezeu e spatiul infinit, inteligent si sensibil, care chiar exista. Eu pot demonstra acest lucru prin matematicile mele.

Recent doi matematicieni germani au demonstrat acelasi lucru, ca Dumnezeu exista.

N-am citit ce au facut colegii mei germani, dar prin matematicile pe care le-am lucrat am descoperit legi universale care arata ca universul este capabil sa isi optimizeze deciziile si ca decide. Ca este mult mai complex decat ce se cunostea inainte ca masurabilitate. Eu nici macar nu imi pun problema credintei, eu imi pun problema cunoasterii. Sunt in situatia de a avea o fereastra deschisa directa, prin care inteleg ca exista. Dumnezeu exista si actioneaza. Sursă foto.

Autor articol Vlad Stoicescu – Dela0.ro

vlad_0

.. a enervat multa lume scriind la “Evenimentul zilei” despre Holocaust, problemele comunitatii rome si politica damboviteana. In redactia EVZ a ajuns la inceputul anului 2008, mai mult din intamplare, sfarsind prin a ramane in presa – o decizie careia nu ii gaseste nici astazi toate justificarile. A lucrat la editia de duminica a ziarului, apoi in cadrul departamentului online, incheind previzibil si pompos ca reporter special si editorialist.

Intre timp, o campanie ampla despre supravietuitorii Holocaustului, desfasurata in vara lui 2009 alaturi de Iulian Andrei, o serie de corespondente transmise din Grecia la inceputul lui 2010 (cand criza de la Atena abia incepea sa-si faca loc pe agenda europeana), reportaje din Ucraina, Suedia sau China si cateva pastile editoriale deranjante la varful puterii de la Bucuresti si-au facut loc in CV-ul sau. In mai 2011, a plecat de la “Evenimentul zilei” pentru a deveni freelancer.

Vlad este “Tanarul Jurnalist al Anului 2011” (alaturi de Oana Dan, distinctie oferita de Freedom House) si castigator al categoriei “Reportaje” a Superscrierilor (alaturi de Iulian Andrei, distinctie acordata de Fundatia Friends for Friends), iar in 2012 a fost fellow al Fundatiei Robert Bosch in cadrul programului “Black Sea Young Reformers”. In 2015, Vlad a castigat trofeul pentru presa scrisa acordat in cadrul Premiilor de Comunicare pentru Diversitate Culturala oferite de Inaltul Comisariat pentru Migratie de la Lisabona. Semnatura i-a mai aparut in Adevarul, Esquire si FHM.

Contact
e-mail: vlad@dela0.ro
Profil de Facebook

Articolul este preluat INTEGRAL de pe portalul de informaţii efemeride.ro