Românul care a uimit lumea. Înţelege și vorbește cinci limbi străine deși s-a născut ORB și SURD.

Vasile Adamescu s-a născut orb și surd, dar  a învăţat să comunice cu cei din jur cu ajutorul unui sistem tactil, prin intermediul căruia i se scriu în palmă litere de tipar. Mai mult, supraomul a reuşit să termine liceul şi facultatea, iar timp de aproape 30 ani le-a predat copiilor nevăzători de la o şcoală specială din Cluj-Napoca.

Bărbatul i-a uimit pe specialiștii din toată lumea cu performanțele la care a ajuns, chiar dacă este orb și surd. Din cauza unei meningite netratate corespunzător pe când avea doar doi ani, a fost condamnat la o viaţă cumplită. Din cauza bolii, nu a mai văzut, nu a mai auzit şi nici n-a mai putut să vorbească.

Adamescu înțelege cinci limbi străine (dacă îi scrii cu degetul în palmă, pe față, pe brațe sau pe spate) și poate să îți răspundă în fiecare dintre acestea cu vocea. În fiecare duminică merge la biserică, îşi dă seama că este în lăcaşul de cult după mirosul de tămâie. Mai mult decât atât, recunoaște străzile după miros, oamenii după o strângere de mână, poate aprecia viteza unui autovehicul cu ajutorul palmelor și… sculptează chipuri umane!

În urmă cu doi ani, Vasile Adamescu și-a scris și biografia. Acest volum reprezintă, de fapt, cartea unui om care şi-a depăşit condiţia, a reuşit să învingă obstacolele vieţii învăţând să vorbească, să scrie şi să citească, ieşind astfel din întuneric şi tăcere. Sursă ştire

loading...