Un ROMÂN EXPLOATAT în străinătate a dat patronul în JUDECATĂ şi a câştigat 115.000 de euro

Povestea lui Dănuț, un român tânăr care a plecat să muncească afară pentru un trai mai bun, este cu siguranţă povestea tuturor românilor care trăiesc adevărate drame în străinătate și sunt exploatați la sânge de către angajatori.

Postul de televiziune ProTv a relatat cu lux de amănunte povestea de viață a lui Dănuț, tânărul din Iași care s-a hotărât să plece tocmai în Danemarca, pentru a câștiga un salariu “normal” ce îl va ajuta pe viitor să-și întemeieze o familie şi să aibă o viaţă fericită. Românul a plecat acum doi ani de zile şi s-a angajat să muncească într-un restaurant chinezesc, situat la 20 de kilometri de orașul Aalborg (Olborg). În momentul angajării patronul i-a promis un salariu de minim 100 de euro pe lună și două mese calde pe zi.

Cu toate acestea, Dănuţ nici nu bănuia ce avea să i se întâmple. Zilele treceau şi el şi-a dat seama că trebuie să muncească măcar 12 ore pe zi şi să nu aibă nici măcar o zi liberă. Acesta a mers la muncă în fiecare zi din data de 20 iunie 2014 până pe 5 octombrie, lucrând de la ora 11 de dimineaţă până după miezul nopţii. Chinul mare a început imediat după angajare, acesta fiind nevoit să spele vasele ( cel puţin 1000 pe zi ), să spele toaletele şi să măture pe jos, lucru ce însemna munca a trei angajaţi.

“Eram la modul all inclusive. Spalam undeva la peste o mie de vase pe zi, singur.” – a declarat Dănuț.

Un conrol al autorităţilor daneze l-a obligat pe patronul chinez să-i facă lui Dănuţ un contract nou de muncă, numai că acesta a ieşit şi de această dată în pierdere, deoarece patronul a trecut că românul muncea doar 2 ore și jumătate pe zi, pentru a evita să plătească taxele.

loading...

După zile epuizante de muncă, românul nostru s-a îmbolnăvit şi a făcut o infecţie în sânge, fiind internat şi operat de două ori. Întors la muncă, calvarul s-a repetat iar românul a căutat ajutor la o asociaţie daneză ce la ajutat să dea patronul în judecată pentru condițiile grele de muncă.

Kurt Frederiksen de la asociația Asociatia 3F Aalborg a reușit să-l ajute pe român să câștige procesul și să obțină daune de 115.000 de euro. Imediat, proprietarul chinez a declarat falimentul restaurantului, iar românul își va primi banii câştigaţi, deoarece după cum a declarat Kurt Frederiksen, în Danemarca există fonduri de garantare pentru astfel de cazuri.

Între timp românul nostru curajos s-a mutat în Copenhanga şi lucrează acum la un restaurant, urmând să-și primească despăgubirile câştigate în instanţă. Cu toate că problema a fost rezolvată în favoarea lui Dănuţ, ne punem întrebarea firească: câţi români de-ai noştrii au probleme la locurile de muncă, acolo în străinătate şi câţi au norocul de a scăpa de sclavia unor patroni fără milă?

Sursă articol: portalul de ştiri ro.blastingnews.com