Se dau cărţile pe faţă: mulţi români muncesc la negru în agricultura din Italia şi multe românce sunt exploatate sexual

Un recensământ realizat la finalul anului 2015, ne dezvăluie că în Italia lucrează peste 1,2 milioane de români, dintre care mai mult de 100.000 în agricultură. Printre ei sunt foarte multe cazuri de femei obligate să se prostitueze, cazuri de exploatare şi nerespectare a drepturilor, scriu cei de la ro.sputnik.md

Joi, 15 septembrie, Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, AGROSTAR, împreună cu Blocul Național Sindical (BNS), au organizat o dezbatere cu privire la situația românilor care lucrează în agricultura din Italia, informează AGROSTAR într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Pietro Ruffolo, reprezentantul Confederației Lucrătorilor din Agroindustrie din Italia în cadrul dezbaterii „Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia” organizata de BNS şi AGROSTAR, există foarte mulți români exploatați și care muncesc la negru în Italia din cauză că nu au un loc de muncă în România. Recensământul de la finalul lui 2015 indica peste 1,2 milioane de muncitori români în construcții, servicii și agricultură, iar numai în agricultură sunt circa 110.000 de români.

„Din păcate, nu toți lucrează legal, există și muncă la negru şi la gri, ceea ce înseamnă că numărul lucrătorilor români din Italia ar putea fi mai mare. Există, printre cei 110.000, cazuri de exploatare și de nerespectare a drepturilor pe care le au. Am întâlnit şi cazuri de exploatare sexuală a femeilor care au fost obligate să se prostitueze”, a declarat Pietro Ruffolo în cadrul dezbaterii „Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia”.

Președintele AGROSTAR, Niculae Ștefan, a subliniat că românii care pleacă să lucreze în condiții asemănătoare cu sclavagismul în alte țări pleacă din cauza sărăciei și pentru că statul român nu are politici pentru integrarea acestora pe piața muncii în România.
„În mediul rural nu există investiții, nu există servicii. S-au accesat fonduri europene prin PNDR, dar nu se văd în mediul rural”, a afirmat președintele Federației Agrostar, Ștefan Niculae.

Sursă foto. Citiţi continuarea articolului pe portalul de informaţii ro.sputnik.md