ALERTA MAXIMA! România şi-a SECURIZAT GRANIŢELE pe 250 de kilometri. Călăuzele vând imigranţilor pe mii de euro, visul european.

Războaiele din Orientul Apropiat și din cel Mijlociu urmate de exoduri în valuri aproape necontrolate al milioanelor de refugiați au ”desenat” noi trasee de migrație pe ruta balcanică ce duce spre inima Europei. Așa se face că zona de sud vest a României – granița cu Serbia -, pare să fi devenit un ”El Dorado”, un ”cartier general”, al călăuzelor care, pe mii de euro, vând imigranților visul european, scriu cei de la ziarulonline.com citând Libertatea.ro

Nu există zi în care polițiștii români de frontieră să nu oprească din drumul lor grupuri chiar și de câteva zeci de persoane care încearcă să forțeze granița cu Serbia. Tocmai de aceea, cei 250 de kilometri au fost ”betonați” –  în baza unui plan gândit de mai-marii ”Internelor” -, cu efective sporite, cu aparatură de supraveghere modernă ce poate fi folosită atât pe timp de zi cât și pe tip de noapte și chiar cu aparate de zbor ce survolează frontiera la intervale de timp bine stabilite sau în cazuri de extremă urgență.

Într-un asemenea context, în care este clar că țara noastră a devenit un nou punct de interes pe ruta balcanică a migrației ilegale și-au făcut apariția în peisaj și călăuzele care au simțit mirosul afacerii și al zecilor de mii e euro care le intră în buzunare la un singur transport.

”Indivizi specializați în trecerea frauduloasă a granițelor fac zilnic drumuri de recunoaștere fie în zona verde dintre Serbia și România, fie în punctele de frontieră și în localitățile de graniță. Așa vor să fie la curent cu orice schimbare în dispozitivele de siguranță ale frontierelor. Unii chiar s-au mutat în România pentru a prelua în siguranță grupurile de migranți venite ilegal pe ruta Serbia. Vorbim de călăuze sârbești, cu relații în lumea interlopă din țara vecină, care s-au impus în zonă în afacerea cu migranți ilegali”, ne-au dezvăluit surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Într-o singură zi, în baza informațiilor obținute din teren de ofițeri sub acoperire specializați în migrația ilegală, polițiștii de frontieră timișeni de la Jimbolia au demascat două astfel de personaje implicate în traficul cu migranți. Este vorba de doi cetățeni sârbi care se aciuaseră în zona de graniță, devenită rapid un fel de El Dorado al călăuzelor care-și duc ”clienții” prin România spre vestul Europei: Milorad P., în vârstă de 61 de ani și Slobodan O., în vârstă de 61 de ani.

Amândoi fuseseră implicați, cu doar 24 de ore înainte de a fi  reținuți, în trecerea frauduloasă peste graniță a unui grup de 11 refugiați, racolați la Belgrad, pe care voiau să-i treacă frontiera cu Ungaria.

Traficanții s-au mutat în România

”Mai nou, călăuzele racolează refugiații, îi taxează cu 2.000-3.000 de euro de persoană, după care îi învață pe unde să iasă din Serbia spre România, fără să se mai ducă cu ei. Nu vor să riște. Dacă nu sunt prinși, migranții sunt preluați de ei din România –  unde călăuzele și-au stabilit cartierul general -, și își continuă drumul spre Ungaria. Există informații că mai multe grupări de sârbi acționează în zona comună de graniță cu țara noastră și chiar că unele călăuze s-au mutat în România, în zona de graniță pentru a le fi mai  ușor să coordoneze traficul”, au adăugat aceleași surse, citate de Libertatea.

Sursa foto. Articol preluat INTEGRAL de pe portalul de informaţii ziarulonline.com