Senatul a adoptat: Plata pentru repatrierea cetăţenilor decedaţi în strainătate va fi suportată de administraţiile publice locale române

Tot mai mulţi români au acceptat, din cauza lipsei banilor, ca rudele lor care au decedat în alte state europene, să fie îngropate acolo, departe de ţară. Senatorul Viorel Badea se luptă de peste un an de zile, ca legea iniţiată de el, cu privire la repatrierea românilor decedaţi în străinătate să aibă suportul financiar din partea statului român.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului, propunerea legislativă a senatorului de diaspora Viorel Badea,  prin care cheltuielile de repatriere ale românilor decedați în afara granițelor și ale căror familii fac dovada că nu le pot suporta, să fie suportate de către autoritățile publice, scriu cei de la relatari.ro citând emigrantul.it

Prin această propunere, aşa cum a fost amendată în Comisia pentru politică externă, Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, se va modifica și se va introduce un nou articol, 15 indice:

„Plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, poate fi suportată de administraţiile publice locale române, dacă familia care optează pentru repatriere face dovada că nu poate suporta costurile repatrierii„, se arată în articolul amintit.

Siutația decedaților români în străinătate este o problemă viu discutată în toate mediile de ani de zile, una din problemele majore nerezolvate ale României, și a fost motivată astfel: „Există numeroase cazuri în care familiile celor decedaţi nu au suficienţi bani pentru repatrierea acestora, iar costurile estimative procedurii repatrierii se situează între 1.500 şi 6.000 de euro. Având în vedere faptul că numărul cetăţenilor români aflaţi la muncă în străinătate este de aproximativ patru milioane şi, conform rapoartelor poliţiei, nu de puţine ori românii sfârşesc dramatic, se impun măsuri care să vină în sprijinul familiilor ale căror venituri nu pot acoperi costurile repatrierii”.

Senatul a adoptat-o, ca primă Cameră sesizată, cu 85 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Inițiativa a fost depusă de senatorul Viorel Badea, cu susținerea mai multor parlamenari din PNL, PSD, UNPR și independenți.

Sursă foto. sursă articol: portalul de informaţii relatari.ro