Castel vechi de sute de ani, din România, transformat în ruină.

În județul Timiș există un castel vechi de 200 de ani care odinioară era reședința reginei Elisabeta a Greciei, iar acum zace în ruină. Castelul din Banloc a fost vandalizat pe timpul comuniștilor şi a rămas fără tâmplărie, parchet şi tencuială. Acum castelul aparține Mitropoliei Banatului, care l-a primit gratuit de la Primărie.

Timpul şi jafurile prin care a trecut, i-au furat strălucirea. Nici natura nu l-a iertat. Lovit de un puternic cutremur în anul 1991,  acesta se prăbuşeşte acum sub nepăsarea autorităţilor şi a proprietarilor.

La 50 de km distanţă de Timişoara, se află ruina castelului în care a locuit Regina Elisabeta a Greciei, fiica regilor Ferdiand şi Maria.  Elisabeta a fost nepoata preferată a soţiei lui Carol I, considerată cea mai frumoasă, dar şi cea mai misterioasă dintre prinţesele românce. Castelul a fost construit pentru un conte din Banat, la finele secolului al XVIII-lea. În perioada interbelică, a fost cumpărat de către sora lui Carol al II-lea, mătușa regelui Mihai, regina Elisabeta a Greciei. Noua stăpână a castelului i-a dat aunci o viaţă nouă.
„În timp au dispărut, văd că au început să fure din nou pe acolo. Din șosea se vede că au dispărut geamurile. Mulți și-ar dori să aibă un asemenea patrimoniu, dar păcat că nu e îngrijit,” spune un localnic.
Mitropolia Banatului preia castelul și terenul de 9 hectare, în concesiune, pe care îł împrejmuieşte.
„La sfârșitul anului 2008, începutul anului 2009, acesta a fost predat Mitropoliei Banatului împreună cu terenul aferent. De atunci până în prezent, nu s-au făcut lucrări de consolidare, totuşi ei spun că vor să restaureze, să facă … ” precizează Florin Jurchița, viceprimarul comunei Banloc.
Localnicii sunt nemulţumiţi de nepăsarea autorităţilor, cât şi de Mitropolia Banatului, pentru degradarea castelului, care cândva era mândria comunei Banloc. În vechile saloane elegante, regina Elisabeta îşi întâmpina oaspeţii, iar acum au mai rămas doar cărămizile.
„Castelul este acum sub tutela Parohiei din Timișoara, înainte l-a avut primăria, cu toate că aceasta a mai făcut ceva, dar parohia nu face nimic,”a spus un localnic.
Autoritățile locale au declarat că ultimele reparații majore la castel s-au făcut înainte de anul 2000, însă nicioadă nu a fost consolidat complet. Sursă articol: Portalul de informații DIGI24  Sursă foto