Video! Experiment secret! Henri Coandă a inventat cel mai rapid tren din lume.

În anii 70, marele savant român Henri Coandă a inventat un tren capabil să circule cu viteze de peste 500 de kilometri pe oră de la București la Ploiești. Trenul lui Coandă trebuia să circule printr-o reţea de conducte şi transporta atât mărfuri cât şi pasageri. Vagoanele se deplasau în interiorul conductelor, pe baza diferenței de presiune atmosferică, create artificial, de către un ventilator și un compresor.

Oamenii de știință ai vremii au facut o macheta pe care i-au prezentat-o lui Nicolae Ceausescu pentru aprobare.

„Era o premieră mondială, era bazată pe un brevet de invenție a lui Coanda și erau soluții care pentru vremea respectivă puteau fi aplicate”, spune Dan Ionescu, inginer.

După moartea lui Coandă, savanții au studiat posibilitatea de a construi trenul de viteza inventat de el, între Mangalia şi Constanța.  Ei au inceput cu transportul industrial, apoi au construit trenul de persoane.

Invenția lui Coandă a fost preluată și de americani, care vor să facă un sistem de transport persoane prin tub, de la Los Angeles la San Francisco. Se va folosi levitatia magnetica care ar putea genera viteze de 6500 km pe ora.

După ’89, cercetarile au fost oprite, iar instalațiile au disparut. Sursă articol: Portalul de informații BZI.ro