Românii din Germania sunt umiliţi de către angajatori. Aceştia locuiesc şi 20 într-o cameră

Tabloidului german Suddetische Zeitung, citate de simpaticul.com, a făcut o analiză detaliată a vieţii pe care o duc muncitorii veniţi din România şi Bulgaria, la muncă în Germania. Potrivit acestora, muncitorii ajung să trăiască în cele mai rele condiţii, fiind de foarte multe ori exploatați de angajatorii germani. Datorită acestor cauze, ei ajung în cel mai scurt timp să trăiască bazându-se întotdeauna şi pe ajutoarele sociale oferite de statul german, deoarece salariile încasate la sfârşit de lună, nu le permite să-şi acopere nici măcar cheltuielilor curente lunare.

Din cauza unei proaste cunoașteri a legislației și a limbii germane, angajatorii profită la maxim de angajaţii veniţi din estul Europei. Matthias Schultze Boing, directorul Job Center din orașul Offenbach, explică faptul că, majoritatea muncitorilor exploatați fac parte din categoria celor care muncesc în construcții sau în prestări servicii de curățenie. Acesta a mai subliniat că motivul este mereu același, în astfel de cazuri nedorite.

Este cunoscut faptul că bărbații care își găsesc un serviciu încearcă să aducă în Germania și restul familiei, iar datorită acestei decizii, veniturile câştigate nu pot asigura un trai decent familiei. Aceasta este şi una din cauzele pentru care se apelează la suplimentele financiare provenite din ajutoarele sociale. Majoritatea muncitorilor români îşi dau seama că la sfârşit de lună au de încasat salarii în cuantum de maxim 800 de euro.

Din nefericire, firmele care intermediază locurile de muncă oferă și contractele de închiriere, contracte destul de piperate, care-i lasă pe muncitori cu foarte puțini bani pentru celelalte nevoi. În urma analizelor făcute pe piaţa muncii, s-a constatat că există numeroase firme care profită de pe urma muncitorilor europeni, iar de foarte multe ori nici măcar instanțele judecătorești nu pot face lumină în litigiile care nu au dovezi ale abuzului angajatorilor.

Conform ultimelor statistici realizate de IAB, numărul românilor care solicită ajutoarele Hert IV este în creștere. Majoritatea muncitorilor români care solicită aceste forme de ajutor financiar locuiesc în oraşe precum Dortmund, Offenbach și Berlin. Ana Violeta Sacaliuc este angajată a oficiului pentru străini din Offenbach, şi a ţinut să precizeze faptul că, majoritatea românilor ajung să vândă totul în ţară pentru a se stabili în Germania, numai că aceştia riscă enorm, deoarece a întâlnit cazuri în care aceștia locuiau şi câte 20 în cameră, trăind de pe o zi pe alta în condiţii greu de imaginat.

loading...

Povestea unui tânăr care şi-a găsit de muncă în Germania

Un tânăr a povestit că era vorba de un loc de muncă avantajos, în construcţii: cazare asigurată şi 5-6 euro pe zi drept plată. Toate le-a aflat de la o angajată a sediului local de la forumul de muncă german. Femeia l-a taxat, însă, pentru pontul pe care i l-a dat: o sută de euro. Ba i-a mai spus chiar şi că trebuie să suporte din buzunarul propriu cei 125 de euro pentru transport. Chiar şi aşa, tânărului i s-a părut că merită investiţia şi a decis să profite de ofertă.

Dar surpriză! Odată ajunşi acolo, oamenilor nu le-a venit să-şi creada ochilor unde au nimerit. Au fost puşi să locuiască în condiţii mizere. “Ne ţin ca pe câini”, a dezvăluit un muncitor. De bani nici nu mai vorbim căci bieţii muncitori abia aveau cu ce să-şi cumpere o pâine.

Unde mai pui că mulţi dintre cei care au plecat cu gândul să facă un ban, au lăsat în ţară şi ceva datorii. Bărbaţii au fost nevoiţi să se împrumute care-încontro, pentru a-şi putea plăti transportul şi şpaga dată femeii care le-a spus de ofertă. După ce au fost obligaţi să muncească aproape pe degeaba şi au locuit în condiţii mizerabile, oamenii s-au trezit că sunt şi bataia de joc a celor care i-au angajat, relatează ediţia online a site-ului de ştiri kanald.ro

Când au revenit în ţară, muncitorii s-au dus ţintă la forumul german care i-a trimis la muncă. Însă pe femeia care le-a faciltat plecarea, pare că a înghiţit-o pământul. În zadar se perindă oamenii pe la poarta ei, încercând să primească un răspuns! Suparaţi, mulţi dintre cei păcăliţi au bătut la uşa forumului german, doar-doar le-o rezolva cineva problema.

Însa cei de acolo se spală pe mâini de toată povestea. După mai multe încercări de rezolvare a problemei, românii păcăliţi au depus o plângere la poliţie împotriva femeii care i-a înşelat, dar şi una la inspectoratul teritorial de muncă.

Sursă articol ro.blastingnews.com