Kogaion Linux, primul sistem software de distribuție creat de un român.

Ştefan Cristian Brinduşă, un tânăr informatician din Bistrița Năsăud, în vârstă de 25 de ani a creat Kogaion Linux, un sistem software de distribuție, care poate duce la înlocuirea sistemelor americane de software folosite până în prezent.

Kogaion Linux este orientat către Desktop, deci va putea fi utilizat atât în instituții publice (unul din țintele proiectului), cât și acasă. Acest nou sistem poate să înlocuiască cu succes sistemul Windows, fiind chiar mai simplu de utilizat decât acesta.

Tânărul informatician, Ştefan Brinduşă a fost recrutat încă din perioada când acesta era student al facultății la corporația Hewlett-Packard (HP). În prezent este administrator de servere, developer şi programator la compania americană cu sediul în România.

Echipa condusă de Brinduşă a creat şi Argent Linux, un sistem pentru servere care ar putea fi folosit în domenii unde este nevoie de securitate informatică maximă.

„Kogaion va rămâne gratuit permanent, dar Argent va avea şi o versiune plătită pe viitor, noi aşa plănuim. În cinci ani, să zicem, Argentul l-aş vedea în administraţia publică, la toate nivelele. Ar reprezenta o economie de peste 5 milioane de euro, bani daţi degeaba de instituţii doar pentru licenţele Windows, un sistem care încă nu a rezolvat problema viruşilor. În Argent văd un succes internaţional. Suntem priviţi de către comunităţile de dezvoltatori ca un proiect cu potenţial enorm“, a declarat Stefan pentru ziarul adevărul.

Noul program este foarte rezistent în fața viruşilor şi este mai puţin expus la atacurile cibernetice, are aceleaşi funcţii ca orice sistem de operare, cu browsere pentru căutarea pe internet și diferite aplicaţii. Aproximativ 39.000 de programe sursă pot fi instalate în acest sistem de distribuție.  Sursă articol: Portalul de știri CanaL Media  Sursa foto

loading...