A murit actorul Ion Besoiu, la 85 de ani.

Actorul, în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţă.

A murit actorul Ion Besoiu. Actorul în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţă, miercuri. Cunoscutul actor s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică.

Ion Besoiu a debutat în carieră în 1957, şi a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, vreme de 16 ani.  Apoi s-a mutat la București, a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” iar mai apoi, timp de 12 ani a fost directorul acestui teatru.

Consacrarea a cunoscut-o în anii ’70, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Cele mai cunoscte roluri ale actorului: Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Roluri care l-au consacrat în lumea filmului: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

Numele real al actorului este, de fapt, Besoi, nu Besoiu. Sursă articol: Portalul de informaţii Europa fm