Galerie foto! Topul celor 8 oraşe subterane ale lumii.

De mii de ani, oraşele subterane au fost folosite ca adăpost pe timp de război, catastrofe naturale sau ca locuri sacre. Multe dintre ele sunt învechite, altele ïncă sunt spații urbane complet funcționale.

Regiunea Cappadocia, situată Turcia centrală  se află numeroase oraşe, din care Derinkuyu, amplasat la o adâncime de 85 m, este cel mai adânc dintre ele.  A fost redescoperit în 1960, rețeaua subterană de tuneluri și încăperi include toate instituțiile și camerele pe care le-ai găsi într-un oraș normal, de la şcoli la băi. Acesta putea adăposti până la 20.000 de oameni. Alte urme au fost lăsate şi de creştinii din era bizantină.

Naours este ocalizat în nordul Franţei, oraşul are 2 mile de tuneluri şi peste 300 de camere. A fost construit la o adâncime de 30 de metri în secolul III e.n. Oraşul A fost construit la o adâncime de 30 de metri în secolul III e.n. Aşezarea a făcut parte dintr-o mină romană, iar apoi a fost extins într-o aşezare. Nours a adăpostit 3000 de oameni şi de asemenea, a fost folosit în perioada medievală pentru a adăposti localnicii pe timp de război. A fost redeschis abia  în secolul XIX ca punct turistic.

Mina de sare Wieliczka este situată în orașul Wieliczka, Polonia, la doar 15 kilometri de Cracovia, a fost construită în secolul al 13-lea și a produs sare până în 2007,  după mai bine de 700 de ani de funcţionare, în prezent fiind punct turistic important. Salina este cunoscută şi sub numele de Catedrala subterană de sare. Situl datează din 1200, când minerii au coborât pentruprima dată pentru a exploata sare.

loading...

Lalibela din Etiopia a fost descoperit în secolul XII e.n. când un rege creştin a ordonat construirea mai multor biserici . Acest „Nou Ierusalim” este cunoscut pentru faptul că aceste clădiri au fost modelate direct în roca vulcanică. Cea mai cunoscută clădire este Biserica Sfântul Gheorghe. Acestea sunt conectate printr-o reţea de tuneluri subterane. Acum  oraşul subteran e considerat un loc sacru de Biserica Ortodoxă Etiopiană şi adună 100.000 de credincioşi în fiecare an.

Oraşul subteran din Beijing a fost construit în 1970 pentru a fi folosit ca adăpost în timpul invaziilor, bombardamentelor sau atacurilor nucleare. Ooraşul subteran mamut, este  cunoscut şi sub numele de Dixia Cheng, capabil să adăpostească un milion de oameni. Localitatea subterană a fost echipată cu servicii complete precum școli, spitale și săli de dormit, în caz că cetățenii au nevoie să se refugieze pentru o perioadă mai lungă de timp. De la începutul anilor 2000, a devenit o atracţie turistică.

Petra este printre cele mai faimoase situri. De asemenea, zona este locuită din preistorie. Localitatea putea adăposti până la 20.000 de oameni. Orașul  fost abandonat în jurul secolului VII şi a fost redeschis în secolul XIX.

Orvieto este un oraş din Italia care este cunoscut pntru aşezarea subterană ce datează din perioada etruscilor. De-a lungul secolelor, a devenit un adevărat labirint, cu nu mai puţin de 1200 de tuneluri, camere şi galerii. În afară de locuri sacre etrusce, aşezarea a fost folosită şi pentru adăpost în perioade de război. Chiar şi în al Doilea Război Mondial, oamenii au folosit unele părţi pentru acest scop.

Burlington este un adapost subteran construit de guvernul britanic în timpul Războiului Rece, în eventualitatea unui război atomic. Adapostul a fost construit în anii ’50 şi conţinea birouri, facilităţi medicale şi toate utilităţile unui oraş modern. A rămas parţial operaţional până în 2004, când a fost declasificat.

Sursă articol: Portalul  de informaţii  DESCOPERA.RO