Limba ROMÂNĂ a doua limbă oficială într-un sat din Tadjikistan (Asia).

Academicianul Nicolae Dabija a povestit în Cotidianul, un episod foarte interesant pe care i l-a povestit un scriitor tadjic.  După cel de-al Doilea Război Mondial, un basarabean ca să scape de deportare, a fugit în muntii din Pamir Tadjikistan, Asia şi a predat toată viaţa sa, timp de aproape cinci decenii, limba franceză.

A predat basarabeanul vreme de câteva decenii, până când un elev de-al lui s-a dus să dea examen de limba franceză. Examen care s-a dovedit o surpriză totală, atât pentru comisie, cât și pentru candidat deoarece omul nu reușea să se facă înțeles.

Comisia a anunțat imediat ministerul, iar Ministerul Învățământului din Tadjikistan a trimis o inspecție să vadă ce fel de franceză se predă acolo în aulul cela din creierul munților, de n-o poate pricepe nici un specialist. Aulul este un sat de munte în Crimeea, Caucaz și Asia Centrală.

Membrii comisiei ajunşi a faţa locului, au rămas șocați  când au descoperit că mai bine de patruzeci de ani, in loc de limba franceza, basarabeanul le predase mai multor generații de tadjici limba… română. El a recunoscut membrilor înaltei comisii, de-acum batrânul profesor, că o altă el nici nu cunoaște.

Într-un final comisia a fost de acord să nu-l pedepsească pe profesor si i-a fost permis sa predea mai departe, până va sosi în localitate un specialist de adevărată franceză, cu o singură condiție, ca limbii predate să nu-i mai spună „franceză”, ci română.

loading...

Când reprezentanții satului au aflat că ministerul intenționează să le trimită un alt profesor, mai tânăr, să-i învețe franceză, satul a expediat o scrisoare de protest la Dusanbe, menționând că el nu dorește o altă franceză, că el s-a obișnuit cu această limba vorbită de „efendi invatator” și pe care locuitorii lui care au fost elevi sârguincioși la vremea lor, cunosc destul de bine această limbă să-și poată ajuta copiii sau nepoții să-și facă temele pentru acasă, fiind și prea bătrâni că s-o ia de la capăt. Sursă articol: Portalul de informații aktual24.ro