Piele umană produsă la o bio-imprimantă 3D.

O echipă de cercetători din Spania au creat o bio-imprimantă 3D capabilă să producă piele umană funcțională. Imprimanta este munca a trei ani de cercetări. Invenția deschide o nouă cale către obținerea de piele, ce urmează a fi folosită atât în scopuri terapeutice cât și industriale.

Juan Francisco del Canizo, directorul Secției de Chirurgie Experimentală din cadrul Spitalului Gregorio Maranon a declarat pentru Xinhua că aceasta ”este prima metodă ce demonstrează că poate fi produsă piele funcțională cu ajutorul unei imprimante 3D”.

Medicul a mai spus că metoda are avantajele ei, deoarece  ”scurtează procesul de obținere a pielii și îl face totodată este mai accesibilă ca preț”.

‘Pielea autologă este realizată din celulele pacientului, în scop terapeutic, cum ar fi în tratamentul arsurilor severe, deși este folosită și pentru a vindeca ulcere”, a explicat del Canizo citat de Agerpres .

‘Pielea alogenă este obținută dintr-un stoc de celule pentru procese industriale precum testarea unor cosmetice, a adăugat medicul.

Proiectul a luat naștere în urmă cu trei ani și a fost dezvoltat de oameni de știință de la spitalul amintit mai sus, alături de cercetători de la Universitatea Carlos III din Madrid și de la Centrul de Cercetare în domeniul Energiei, Mediului și Tehnologiei (CIEMAT), în colaborare cu BioDan Group, companie specializată în bio-inginerie.

Sursă articol: Portalul de informații DIGI24

loading...