Tot mai mulți cetățeni din opt țări ale Europei de Est părăsesc Regatul Unit. Bulgarii și români intră în număr tot mai mare.

Tot mai mulți cetățeni din opt țări ale Europei de Est – Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia – părăsesc Regatul Unit drept consecință a victoriei Brexit-ului la referendumul de pe 23 iunie anul trecut. În mod contrar, bulgarii și români se duc în Anglia în număr tot mai mare, scriu cei de la publicaţia ziarulromanesc.net

Datele sunt furnizate de Oficiul Național de Statistică (ONS), potrivit căruia în perioada septembrie 2015-septembrie 2016, migrația netă – numărul persoanelor care s-au mutat în Anglia minus cel al celor care au părăsit țara – a fost de 273.000. Este vorba de numărul cel mai mic de la anul încheiat în iunie 2014 și primul care include datele referitoare la primele trei luni de după Brexit. Trecând la detalii, numărul cetățenilor originari din cele opt țări sus-menționate care au părăsit Regatul Unit a crescut cu 12.000 atingând cota de 39.000.

În schimb, s-a înregistrat o creștere cu 19.000 de unități până la un total de 74.000 a numărului de sosiri din Bulgaria și România, țări care au obținut permisiunea de a munci liber în Regatul Unit numai din ianuarie 2014.

Numărul total al sosirilor din alte țări UE a fost de 268.000 în perioada luată în examinare, comparativ cu 284.000 în anul încheiat în iunie 2014. Ministrul pentru Imigrație, Robert Goodwill, a definit ”încurajatoare” scăderea numărului de sosiri din estul UE însă a spus că obiectivul guvernului este tot o imigrație netă mai mică de 100.000 de unități.

După referendumul privind Brexit din iunie anul trecut, în Marea Britanie se inversează tendința și scade imigrația sau mai bine spus se reduce imigrația ”netă”, diferența dintre cei care pleacă și cei care sosesc: în cele 12 luni dintre septembrie 2015 și septembrie 2016 a scăzut la 273.000, o reducere cu 50.000 față de anul precedent.

loading...

Este prima dată în patru ani când imigrația scade sub cota de 300.000, un rezultat pe care Theresa May îl consideră încurajator, chiar dacă obiectivul guvernului său este să o reducă sub 100.000.

Reacția lui Farage

Nigel Farage, fostul lider UKIP, europarlamentar extremist și realizatorul unei emisiuni la postul de radio LBC, și-a cerut scuze că a „subestimat”numărul de români care va venit anual în Regatul Unit.

Nigel Farage a menționat că a fost „condamnat și batjocorit” atunci când a spus că după ridicare restricțiilor de muncă, în 2014, în Regatul Unit vor veni aproximativ 50.000 de români și bulgari anual.

„Trebuie să îmi cer scuze chiar acum întregii națiuni pentru că în 2014 am spus că dacă deschidem granițele pentru români și bulgari vor veni aici până la 50.000 de imigranți anual”, a spus Nigel Farage.

„Am greșit, am subestimat numărul cu aproape 50%”, a mai apreciat fostul lider UKIP.

El a mai spus că a cerut la Bruxelles ca libertatea de circulație să fie limitată doar la cei care vin cu un contract pentru un loc de muncă, însă nu a fost luat în seamă.

Sursă foto. Cititi continuarea şi mai multe informaţii despre românii din străinatate pe portalul ziarulromanesc.net