Românii dau pe lapte la fel de mult ca francezii sau germanii deși, salariul este de cinci ori mai mic.

Produsele din lapte şi ouăle costă în România puţin mai mult decât în Germania şi aproape la fel ca în Franţa. În România, salariul mediu este de 450 de euro net lunar. Comparativ cu cele două ţări din Occident, este de 5-6 ori mai mic.

Astfel, un litru de lapte în magazinele din România ajunge la 0,8-0,9 euro, apropiat de preţul din Germania sau Franţa. Preţul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE. deşi salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

„Principalul motiv pentru aceas­tă situaţie este fap­tul că în România nu există un sistem inte­grat ca în alte ţări. Acolo, fer­mie­rul este cel care de­ţine terenul, deţine va­cile şi tot el pro­duce. De cele mai multe ori, micii fermieri de afară se unesc în cooperative şi îşi realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forţă în negocierile cu retailerii”, declară Radu Timiş, antreprenorul care controlează businessul Cris-Tim, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale româneşti.

În România clienţii unt trataţi necorespunzător şi, indiferent că vorbim de servicii bancare, ospitaliere, telecom, taximetrie, stomatologie sau educaţie, calitatea lor este încă la un nivel foarte mic. Sursă articol: Portalul de informaţii b1 Sursă foto