VIDEO – Craterul Sedan din deşertul Nevada a IRADIAT milioane de AMERICANI

La o distanţă de aproximativ 145 kilometri nord de Las Vegas se află craterul nuclear Sedan din Nevada. Acesta s-a format în urma unui test nuclear desfăşurat pe 6 iulie 1962, fiind parte a Programului Plowshare. Numeroase surse independente spun că acesta este testul care ar fi iradiat cei mai mulţi americani, adică peste 13 milioane de persoane, scriu cei de la evz.ro citând amusingplanet.com

Programul Plowshare a fost demarat în luna iunie a anului 1957, iar ideea principală de funcţionare a acestuia era aceea de a folosi exploziile nucleare pentru a remodela natura și a facilita construirea de canale și drumuri, îmbunătățirea tehnicilor de minerit, sau pur și simplu pentru dizlocarea unei cantități mari de rocă și sol.

Imediat după demararea progamului au început şi problemele legate de nivelul, intensitatea şi distribuţia radiaţiilor care era mult prea mare, aceasta fiind şi cauza pentru care s-a trecut la abandonarea lui. Cu toate acestea, fuseseră efectuate peste 27 de detonări termonucleare până să fie închis definitiv. Patru dintre acestea au produs cratere, Sedan fiind, de departe, cel mai mare dintre ele.

Dispozitivul explozibil care a produs craterul, a fost îngropat la 194 de metri sub nivelul deşertului şi a avut un efect echivalent cu 104 de kilotone de TNT sau aproximativ opt bombe Hiroshima. În urma exploziei s-a creat mai întâi, o ridicătură de pământ de 90 metri deasupra deşertului, iar după câteva secunde, micul vârf de munte creat a început să erupă şi să arunce în exterior 12 milioane de tone de pământ. Craterul rezultat are 100 de metri adâncime și un dimaetru de aproximativ 390 metri.

Sursa VIDEO: ITV News Citiţi continuarea şi mai multe informaţii interesante pe portalul evz.ro