Anunț BOMBĂ! Buletinele de identitate ar putea fi SCHIMBATE cu cărţi electronice.

Cărţile de identitate folosite în prezent vor fi schimbate cu cărţi electronice. Ele pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului.

Potrivit unui proiect de lege, pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului, date care sunt şi în prezennt pe cardul de identitate simplu, însă vor fi şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor de Interne.

Cartea electronică de identitate va lua locul cardului de sănătate, acesta din urmă devenind nul.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, care susţine că acesta este în conformitate cu măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020, iar implementarea lui va asigura cetăţenilor, garanţii suplimentare de securitate şi instituţiilor publice şi private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe document.

Persoanele care nu vor dori cartea electronică de identitate, vor putea obţine o carte de identitate simplă.

loading...

Prin acest poiect de lege s-a introdus posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate, înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți.

Ministerul Afacerilor de Interne, susține că acest proiect este în conformitate cu măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020, iar implementarea lui va asigură cetățenilor, garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor publice și private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe document.

Vor putea fi eliberate cărți electronice de identitate cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, cu valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani. Mai multe despre acest subiect găsiți pe ȘTIRILE PROTV