În secolul trecut imigranţii italieni veneau în România pentru un loc de muncă!

În 1942, Ministerul de Interne al Italiei a încercat să stopeze emigrarea italienilor în România. Imigranţii italieni erau prost văzuţi în ţara noastră.

Cândva, rolul pe care azi al românilor aparţinea italienilor. În secolul trecut, italienii erau cei care veneau în România, spre o viaţă mai bună. Aceştia îşi ofereau priceperea ca şi proiectanţi, constructori, dulgheri, mineri sau muncitori în fabricile româneşti, ca imigranţi clandestini. Mulţi români erau în Italia înainte de intrarea noastră în Uniunea Europeană, consideraţi criminali, hoţi şi nedoriţi de nimeni. În ochii italienilor şi acum suntem priviţi cu suspiciune şi cu ură.

La mijlocul secolului trecut, italienii vedeau România ca pe o mană cerească, însă vameşii români se străduiau să ţină italienii departe de frontierele României, pentru a evita o invazie a lor. Aceştia erau violenţi şi indisciplinaţi, iar datorită comportamentului lor creau foarte multe probleme. Poveştile imigranţilor italieni se împletesc cu ale dizidenţilor politici faţă de regimul lui Mussolini, care îşi aduceau cu ei problemele în dictatura generalului Ion Antonescu.

Epoca acesta este uitată de italieni, perioada emigraţiei italiene în România iese din praful aşternut pe documente aflate la Arhivele de Stat ale Italiei, prin intermediul expoziţiei „Urme ale emigrării italiene şi din Parma, între secolele al XVI-lea şi al XX-lea”. Peste o sută de documente au fost descoperite în arhivele italiene. Printre ele este şi o scrisoare cu ştampila Ministerului de Interne Italian, trimisă în 28 august 1942 către toate chesturile de poliţie din Italia. Ministerului de Afaceri Externe, Guvernului Dalmaţiei, Direcţiei de Poliţie din Zara şi către Înaltul Comisariat din Lubliana. Ordinul era extrem de precis: să se ia măsuri pentru ca cetăţenii italieni să nu emigreze în România.

Italienii, ca orice alţi imigranţi, nu reprezentau doar o problemă de siguranţă ci şi o resursă economică, astfel încât Mussolini, după cum reiese dintr-o circulară expusă în expoziţie, a interzis exportul de mână de lucru calificată şi specializată. Mai multe detalii despre articol găsiţi pe SECRETUL CUNOASTERII