Românii din străinătate ar putea să fie impozitați de 2 ori dacă nu-și clarifică situația cu Fiscul de acasă.

Autoritatea Fiscală din România doreşte implementarea unor noi declaraţii fiscale pentru toţi românii, mai bine spus, orice cetăţean va trebui să-şi aleagă o rezidenţă fiscală, în România sau în ţara unde aceştia îşi desfăşoară activitatea. În cazul în care nu se renunţă la rezidenţa fiscală din ţară, este foarte posibil să li se aplice impozit pe veniturile realizate, de două ori. Asta li s-ar putea întampla celor ce lucrează la negru fără acte dar și celor care obțin venituri în afara salariilor peste hotare.

Specialiștii spun că foarte puțini români care merg la muncă peste hotare pentru mai mult de o jumatate de an știu ca au obligația ca, înainte cu o luna de plecarea din țară, să meargă la Fisc și să renunțe la rezidența fiscală. Asta ca să evite dubla impozitare, odată cu introducerea impozitului pe gospodarii, și că atâta timp cât persoanele respective din strainatate își pastrează rezidența fiscală și-și declară apartenența la o gospodărie, atunci acele categorii de venituri care sunt impozitate și în România vor fi impozitate chiar dacă sunt sunt obținute din străinătate, scriu cei de la ro.internazionale.il24.it

Adică statul roman va fi îndreptățit să impoziteze veniturile obtinute în afara salariilor, ca de exemplu cele din dividende, dobânzi sau din activități independente, chiar dacă acești bani au fost facuți în străinătate. În vizorul Fiscului vor intra și cei care muncesc fără forme legale sau care obțin câștiguri pe care nu le pot dovedi cu acte.

2,5 milioane de români au rezidența legală în state ale Uniunii Europene. Aceasta este statistica oficială. În realitate, sunt 4,4 milioane de români peste hotare, iar unii dintre ei lucrează la negru.

Din mai 2019, românii – ajutați de consultanți fiscali – vor trebui să facă o declarație de patrimoniu. Adică să spună Fiscului exact ce avere au, dar nu individual, ci pe gospodărie, adică împreună cu alte persoane. Acesta e punctul de pornire pentru autoritățile române ca să scoata la iveală averile nedeclarate și veniturile care nu au fost impozitate, spun specialilștii.

loading...

Sursa foto. Cititi mai multe informatii interesante despre romanii din strainatate, pe portalul ro.internazionale.il24.it