EXPLOZIV! Parlamentarii au dat liber defrișărilor în pădurile României!

Parlamentarii au dat liber defrișărilor din păduri după ce au redus marți, de zece ori unele amenzi pentru tăierile ilegale de arbori.

Amenzile pentru tăierile ilegale de lemn au fost înăsprite anul trecut de guvernul Cioloş printr-o Ordonanță de Urgență. Unele dintre acestea au fost reduse acum de parlamentari. Sancțiunile micșorate pot fi acoperite din vânzarea unui singur camion cu lemne.

“Nu suntem de acord, de asemenea, cu o serie de amendamente care nu fac altceva decât să eilimine unele contravenții, să diminueze substanțial unele sancțiuni”, a declarat Doina Pană, deputat PSD.

Dacă până acum depășirea cantității de lemn aprobată pentru tăiere chiar și cu 1 la sută era supusă amenzii, în formă votată de deputați se dă doar avertisment pentru depășiri sub 3 la sută. Potrivit noii legi, amenzile pentru cei care aprobă exploatarea așa numitelor “produse accidentale”, cum ar fi copacii dezrădăcinați de vânt sau bolnavi şi se dovedește că arborii au fost perfect sănătoși, amenda minimă va scade de la 20 la 2 mii de lei.

“Confiscarea utilajului de transport după ce se luau anumite măsuri, ori de contravenție, ori măsuri penale. Nu se poate la o faptă să luăm trei măsuri împotriva unui cetățean, chiar dacă a încălcat-o el cu voie sau fără voie”, a spus Cornel Olar, deputat PNL.

“Măsura confiscării este una foarte importantă, iar confiscarea mijlocului de transport cu care se transporta material lemnos în mod ilegal, este una foarte importantă dacă dorim întradevăr să limităm tăierile ilegale de pădure”, a spus Ion Stelian, deputat USR.

Deoarece parlamentarii USR s-au opus, la vot s-a aprobat o limitare a confiscării lemnului. Dacă până în prezent mijloacele folosite la transportul lemnului tăiat ilegal se confisca, deputații au decis că acest lucru să se întâmple doar dacă lemnul depășește 5 metri cubi, sau dacă fapta se repetă într-un interval de 6 luni. Legea va fi trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare. Sursă articol: Portalul de informații stirileprotv.ro

loading...