Imagini spectaculoase oferite de NASA! Marea Neagră se colorează în turcoaz.

O fotografie publicată zilele trecute de NASA dă peste cap tot ce știam despre Marea Neagră. Potrivit specialiștilor, apa se colorează și a devenit turcoaz.

Apa mării a devenit turcoaz și seamănă tot mai mult cu Mediterana și alte mări exotice decât cu marea numită ”Neagră” deoarece atunci când scufunzi un obiect în apă acesta devine negru.

Imaginea spectuloasă făcută de specialiștii de la NASA i-a intrigat pe aceștia. Ei spun că acest fenomen, care se produce în general în a doua parte a verii, se datorează prezenței fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă.

Marea Neagră a devenit turcoaz NASA dezvăluie care sunt cauzele

Fotografia a fost realizată cu instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua pe data de 29 mai. Imaginea este un mozaic, compus din multiple treceri ale satelitului deasupra mării.

Marea Neagră a devenit turcoaz

Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hrănesc din lumina soarelui și nutrienți dizolvați. Aceste substanțe sunt aduse în Marea Neagră de apele Dunării și a Niprului care se varsă aici. În general, fitoplanctonul susține peștii, crustaceele și alte organisme marine. Dar exploziile mari, frecvente, de fitoplancton, pot duce la pierderea oxigenului din apă numit eutrofizare, ceea ce duce la sufocarea vieții marine.

„Expansiunea acestuia în luna mai a făcut ca în luna iunie, Marea Neagră să ajungă la un nivel maxim de strălucire”, a explicat Norman Kuring, om de știință de la NASA, Goddard Space Flight Center.

Cel mai frecvent tip de fitoplancton prezent în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolitofore care este placat cu carbonat de calciu alb.

Potrivit lui Kuring, transformarea Mării Negre de anul acesta este cea mai puternică din 2012 încoace. Sursă articol: Portalul de informații libertatea.ro