Transplantul de organe de la porci la oameni va fi posibil prin tehnica xenotransplant.

Oamenii de ştiinţă preconizează că în viitor, organele porcilor  să fie transplantate oamenilor, prin modalitate cunoscută sub nume de xenotransplant.

Acesta modalitate de a preleva organe de la porcine și de a le transplanta oamenilor, nu le va pune viața oamenilor în pericol, fără ca aceștia să fie infectați cu un virus care ar proveni din ADN-ul porcinelor.

Specialiștii din domeniul medical deschide perspectiva reproducerii porcinelor cu scopul de a le recolta organele, care ulterior să le fie transplantate pacienților.

Principala barieră în cercetare o reprezintă obiecțiile etice, însă specialiștii susțin că acest fapt ar putea revoluționa lumea medicală.

În prezent, una dintre cele mai mari provocări pentru medicina modernă o reprezintă lipsa de organe, la care se adaugă numărul impresionant de pacienți care așteaptă cu disperare un loc pe listele de așteptare.

loading...

Până acum, organele transplantate de la porc nu au putut fi transplantate oamenilor, întrucât acestea ar fi infectate cu rotavirusuri, care se dovedesc fatale pentru oameni și care ar putea provoca o epidemie. Porcinele dețin rotavirusuri endogene, cunoscute și sub denumirea de Pervs, care fac parte din structura genei porcinelor, astfel au părut imposibil de îndepărtat.

Ooamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate prin care să elimine Pervs de la genomul porcinelor, folosindu-se de tehnica de îmbunătățire a calității genei, numită CRISPR-Cas9. Această tehnică le-a permis să reproducă porci vii care să nu conțină Pervs.

„Acesta reprezintă un pas important înainte pentru a da posibilitatea xenotransplanului să devină realitate”, susține Darren Griffin, Profesor de Genetică al Universității din Kent, notează The Independent.

„Șansa de a transmite PERV de la organul de porc la celulele umane a reprezentat o barieră semnificativă și studiul arată o altă întrebuințare a sistemului CRISPR-Cas9. Prin demonstrarea comprehensivă a faptului că PERV este problemă, am descoperit că ea e o soluție. Cu toate acestea, există atât de multe variabile, inclusiv aspectele etice de rezolvat înainte ca xenotransplantul să poate avea loc”, adaugă profesorul Griffin.

„Există mai multe proceduri medicale care folosesc țesuturile de porc, cum ar fi valvele cardiace în chirurgia cardiacă, insulina producătoare de celule pancreatice pentru a corecta diabetul la om și transplanturi de cornee, care au fost utilizate în condiții de siguranță pentru om de mulți ani. Utilizarea în siguranță a organelor de porc, cum ar fi rinichii în xenotransplant, a fost văzută ca o abordare care ar putea fi utilizată pentru a depăși lipsa organelor donatoare în transplantul uman… Este o mare nevoie nesatisfăcută a medicinii moderne. Dar utilizarea organelor animale, cum ar fi rinichii și inimile de porc, nu este lipsită de preocupări grave de etică și biosecuritate,” susține Prof. Montgomery.

Această descoperire elimină mai multe bariere din calea posibilității de-a transplanta organele porcinelor la oameni. Sursă articol: Portalul de informații stirileprotv.ro