Exportul de LEMNE de FOC va fi INTERZIS pentru TREI ANI – de ce s-a dublat preţul acestora?

Exportul masiv de lemne de foc a declanşat în ultimii 2 ani o majorare de 100% a preţului pentru consumatorii casnici. În România, aproximativ 61% din populaţie se încălzeşte în anotimpul rece cu lemne, iar începând din anul 2015 şi până astăzi, preţul acestora s-a dublat.

Un semnal de alarmă este tras de un grup de parlamentari preponderent PNL, care au iniţiat un proiect legislativ, prin care cer sistarea exportului de lemne de foc pe o perioadă de trei ani de zile şi o recalculare a preţului pentru a fi mai accesibil populaţiei. În acest fel, Senatul a luat decizia, luni, dar este prima Cameră sesizată, forul decizional în cazul acestui proiect de lege fiind Camera Deputaților, scriu cei de la portalul libertatea.ro

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de parlamentari preponderent PNL, și a fost votat de Senat cu cu 91 de voturi pentru și o abținere. În cadrul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu a afirmat că există „o criză a lemnului de foc”, dar nu este convins de forma propunerii legislative, care ar fi deficitară. Liderul PMP a spus că va susține o altă inițiativă legislativă, aflată în Parlament, care reglementează problema lemnului de foc prin modificarea unui articol din Codul silvic.

La rândul său, senatorul USR Vlad Alexandrescu a solicitat retrimiterea propunerii legislative la comisie, dar plenul a respins cererea prin vot.

Proiectul de lege interzice exportul de lemne de foc, pe următorii trei ani, motivația fiind că prețul lemnului pentru foc s-a dublat în România din 2015 și până în prezent, iar aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă.

loading...

„Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani”, se arată în inițiativa legislativă.

În plus, proiectul prevede şi ca Ministerul Pădurilor şi Apelor să reglementeze preţul de vânzare, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, prin ordin al ministrului.

Citiţi continuarea articolului pe portalul de informaţii libertatea.ro