Amenzi uriașe pentru românii care pleacă din țară fără a-și declara rezidența fiscală.

Românii din străinătate riscă să fie sancționați în țară dacă nu-şi declară rezidența fiscală. Pe lângă amenzi, ei vor plăti taxe şi impozite în ambele ţări.

Fiscul a introdus un formular prin care românii care lucrează în străinătate trebuie să își declare rezidența fiscală pentru a nu fi amendați. Cei care nu depun acest formular riscă amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.

Organizațiile românilor din diaspora cer renunțarea la această măsură, pe care o consideră abuzivă.

Motivul: mulți dintre aceștia sunt exploatați și lucrează fără acte, astfel că nu pot să își obțină rezidența fiscală în Italia sau alte state europene. Numai că astfel sunt pasibili de amenzi în România.

”C.A.P.I.M.E.D. România (Asociația Românilor din Italia), cu sediul la Palermo, în regiunea Sicilia, Italia, cere Guvernului României să modifice Ordonanţa 30/2017, care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale. Le reamintim membrilor guvernnului că foarte mulţi români plecaţi în străinătate – de ordinul sutelor de mii – trăiesc în condiţii foarte grele, muncesc la negru sau sunt exploataţi de angajatorii care de cele mai multe ori nu-i plătesc. Ei sunt exact cei care nu-şi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat, deci cei direct vizaţi de Ordinul 30/2017. vor fi amendaţi cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018, fără măcar să ştie că li se vor lua banii”, arată organizația într-un comunicat.

”Diaspora se confruntă cu mii de cazuri de abuz, cu sărăcie şi sclavie. Amendarea unor oameni care poate nici măcar nu vor afla informaţia despre aceste amenzi este jaf la drumul mare. Înţelegem nevoia de bani la bugetul statului, dar este inadmisibil ca un executiv să se gândească să facă rost de aceşti bani de la săraci, ca să aibă apoi de unde da la bogaţi!”, mai arată aceasta.

Federația asociațiilor de români din Europa îi cere premierului Mihai Tudose anularea amenzilor pentru românii din diaspora și evitarea dublei impozitări.

loading...

Potrivit CAPIMED, numai în Italia erau la finele anului trecut 1,15 milioane de români conform statisticilor italiene, dar în total ar fi 3 milioane.

Aceştia acuză guvernul că în loc să îi protejeze pe români, tot ei sunt cei care vor fi amendaţi. Sursă articol: Portalul de informaţii libertatea.ro  Sursă foto