Există un stat european în care fiecare cetățean deține 200.000 de dolari

Fondul suveran al Norvegiei a ajuns la 1 trilion de dolari, pentru prima dată în istorie, iar fiecare cetațean deține aproape 200.000 de dolari.

Acest fond a fost înfiițat pentru a gestiona banii preveniți din vânzările de petrol – așa-numiții petrodolari. Vânzările de petrol au crescut rapid și a depășit 1 trilion de dolari, ca urmare a evoluției dolarului pe piețele internaționale, precum și a creșterii acțiunilor la nivel mondial.

Fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni ai Norvegiei, deține 189.000 de dolari în fondul suveran, care ar urma să finanțeze bunăstarea țării atunci când resursele de petrol se vor termina.

Guvernului îi este permis să retragă doar sume mici, pe care trebuie să le returneze până la finele anului.

Yngve Slyngstad, șeful diviziei de Investment Management al bancii centrale norvegiene a descris valoarea fondului ca fiind “nemaipomenită”, acesta fiind “o piatră de hotar” pentru țara nordică. “Nu cred că s-a așteptat cineva ca fondul să atingă 1 trilion de dolari atunci când s-au făcut primele transferuri, în 1996

Valoarea fondului a crescut de 13 ori, din 2002 până în prezent. La început, am investit doar în obligațiuni guvernamentale, însă în prezent, 65% din deținerile sale sunt actiuni la diverse companii deținute de fondul suveran al Norvegiei în cele aproape 9.000 de companii, reprezentând 1,3% din acțiunile existente în întreaga lume și 2,3% din cele europene.

2011 a fost anul în care s-a făcut prima investiție pe piața imobiliară, apoi s-a construit un portofoliu de 30 de miliarde de dolari în acest domeniu, în principal în Europa și SUA. A devenit o voce importantă în multe companii gigant ale lumii, reușind să blocheze anumite decizii în corporații precum Apple sau Facebook.

Se ridică din ce în ce mai des întrebarea despre ce se va întâmpla în viitor, mai ales în condițiile în care guvernul de centru-dreapta ales recent la Oslo plănuiește să investească mai mult în infrastructură și private equity. De asemenea, se discută dacă fondul ar trebui să fie gestionat în continuare de banca centrală, după ce o analiză oficială recomandă o schimbare în acest sens.

La Oslo cresc îngrijorările legate de câți bani retrage Guvernul din fond și modul în care îi folosește. Anul trecut, pentru prima data, Executivul a retras mai mulți bani decât a pus înapoi, ca urmare a faptului că prețul petrolului s-a prăbușit la nivel mondial.

Procentul pe care Guvernul poate să-l retragă în fiecare an a fost redus de la 4% din valoarea fondului, la 3%, dar mulți norvegieni consideră că și această sumă este foarte mare. Sursă articol: Portalul de informații stirileprotv.ro