SCUMPIRI în LANȚ pentru ROMÂNI! Vor scoate mai mulţi bani din buzunare, începând de astăzi …

Cetăţenii din România ajung în pragul iernii cu buzunarele mai goale. Nimic nou, numai că mai toţi aveau speranţe mari în privinţă unui trai mai bun ca până acum, ceea ce nu se poate întâmpla în viitorul apropiat. Guvernul aruncă cu noi taxe în popor, chiar daca au câştigat alegerile si datorită controversatei liste a anulării celor 102 taxe (abuzive), care-i lăsau pe români fără bani.

Astfel, benzina, motorina, gazul și curentul electric se vor scumpi începând chiar de astăzi. Aceste creșteri de preț vor duce și la alte majorări la produse și servicii, mai ales la alimente. Analiştii CFA România anticipează deprecierea leului față de euro şi majorarea ratelor de dobândă la leu în următoarele luni. Ratele în lei la bănci ale românilor vor se vor majora și ele, odată cu nivelul ROBOR, adică rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, scriu cei de la evz.ro

Problema este că, odată cu aceste majorări de prețuri duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare. De exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

„Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu, pentru AGERPRES.

Frumosu a avertizat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea. „Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are și cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport”, a mai arătat Frumosu.

loading...

Citiţi continuarea şi mai multe informaţii interesante pe portalul evz.ro