În decembrie 2018, BUGETARII vor primi 4.350 de lei de la Guvernul României. Ce reprezintă această sumă?

Controversata lege a salarizării unitare care este acum în vigoare, presupune o altfel de distribuire a banilor publici folosiţi pentru plata salariilor bugetarilor.

În acest context, suma reprezintă în fapt, trei salarii minime pe economie și, în conformitate cu legea slarizării în vigoare, ea se va regăsi în conturile fiecărui bugetar, cu excepția persoanelor cu funcții de demnitate publică și a acelora care primesc, deja, bani pentru normă de hrană (cei din sectoarele: apărare națională, ordine publică, siguranță națională), scriu cei de la veritasnews.ro

Concret, din decembrie 2018, legea 153/2017, legea salarizării personalului bugetar, intrată în vigoare în acest an, prevede că bugetarii vor primi echivalentul a două salarii minime pe economie, adică 2900 de lei. Suma aceasta este una anuală. Măsura este stabilită ca să compenseze eliminarea tichetelor de masă, care, în mod real, erau prea puțin acordate în rândul bugetarilor.

Astfel, eliminarea tichetelor de masă va fi compensată cu acordarea unei indemnizații de hrană anuale, situate la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

La această sumă se mai adaugă, pentru fiecare bugetar, 1450, adică încă un salariu minim pe economie, în locul voucherelor de vacanță, care oricum nu s-au acordat în 2017, deși acordarea lor a fost foarte mult vehiculată.

Aceste bonusuri nu sunt la capitolul ”dacă”, ele fiind obligații ale statului către angajații din sectorul bugetar. Ele sunt stipulate clar în legea salarizării, astfel încât fiecare bugetar trebuie să știe că i se cuvin de drept, în temeiul legii.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul veritasnews.ro şi avocatnet.ro