Românii nu mai au nevoie de vize pentru CANADA! Când intră în vigoare şi ce trebuie să faci?

Canada prevede să atragă un milion de imigranți până la sfârșitul lui 2020 pentru a răspunde nevoii de forță de muncă în economie. În urmă cu exact un an, guvernul stabilise o limită de 300.000 de imigrări anuale, număr considerat însă acum insuficient, scriu cei de la roineu.com citând Agerpres.ro

Autoritățile canadiene prevăd ca anul viitor să acorde rezidență permanentă unui număr de 310.000 de străini, urmați de 330.000 în 2019 și de 340.000 în 2020, a precizat Ahmed Hussen, într-o conferință de presă susținută miercuri la Toronto.

Majoritatea acestor sosiri vor avea loc din necesități economice, dar și prin reîntregire familială și continuarea politicii de primire de refugiați.

‘Aceasta ne va ajuta să facem față provocărilor din anii următori, precum încetinirea creșterii forței de muncă și lipsa de mână de lucru din cauza îmbătrânirii populației’, a explicat ministrul canadian, el însuși de origine somaleză și sosit în Canada ca refugiat.

Potrivit lui Hussen, dacă în 1971 în Canada raportul între persoanele active și cele pensionate era de 6,6:1, în 2012 a ajuns la 4,2:1, riscând să scadă la 2:1 până în 2036 dacă nu va fi pus în aplicare un plan pentru imigrație.

În condițiile în care o mare parte din rezidenții permanenți vor putea obține cetățenia canadiană în anii următori, proporția de canadieni născuți în străinătate va continua să crească.

Conform datelor celui mai recent recensământ, publicate săptămâna trecută, 7,5 milioane de canadieni, respectiv 21,9% din populație, sunt născuți în străinătate. Procentul se apropie de cel maxim, 22,3%, înregistrat în 1921.

Dupa ce a eliminat vizele pentru romani, Canada a modificat si regulile pentru obținerea cetățeniei

Ministrul canadian pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, Ahmed Hussen, a anunțat că noile reguli pentru obținerea cetățeniei vor intra in vigoare începând din 11 octombrie.

Astfel, potrivit noilor reglementări, prezența fizică pe teritoriul Canadei pentru cei care depun actele pentru cetățenie scade de la 4 la 3 ani, timp pentru care trebuie să depună o declarație fiscală.

De asemenea, cei care au avut rezidență temporară înaintea obținerii rezidenței permanente, pot lua în calcul un an din rezidența temporară. Astfel, cei care au mai puțin de 3 ani de rezidență permanentă pot să aplice pentru cetățenie, dacă anterior au avut timp de un an rezidență temporară.

Perioada de 183 de zile pe an în care rezidenții erau obligați să fie prezenți în Canada a fost abrogată.

“Unul dintre cei mai puternici stâlpi ai succesului imigrației în Canada este obținerea cetățeniei, pentru a deveni parte a familiei canadiene. Guvernul încurajează toți imigranții să aplice pentru obținerea cetățeniei, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le au cetățenii canadieni”, a spus Ahmed Hussen.

Potrivit CNBC News, numărul de cereri pentru cetățenia canadiană a scăzut semnificativ, după ce Guvernul a majorat taxele, în urmă cu trei ani. În primele nouă luni din 2016, s-au înregistrat 56.446 aplicații, o scadere cu aproape jumătate de la 112.000 de cereri, în anul anterior.

Taxa pentru cetățenie a crescut, în 2014, la 530 de dolari.

Romanii nu mai au nevoie de vize pentru CANADA! Care este procedura si de cand intra in vigoare

Romanii care au viza pentru SUA sau au primi viza pentru Canada in ultimii 10 ani vor putea calatori fara viza de la 1 mai iar ceilalti de la 1 decembrie 2017.

Ambasadorul Canadei in Romania a precizat ca oficialii canadieni au evaluat Romania, au vazut progresele facute in privinta pasapoartelor, reglementarea migratiei, etc si au semnat un acord in urma caruia cetatenii romani sa poata calatori in Canada fara vize. Acesta sustine ca pentru a putea calatori in Canada, romanii trebuie sa complecteze un formular care se gaseste pe sit-ul Ambasadei, respectiv Electronic Travel Authority. Complectarea formularului dureaza 2 minute si cost 7 dolari.

In ceea ce priveste acordul de liber schimb dintre UE si Canada, ambasadorul sustine ca Romania este perfect plasata pentru a beneficia de toate domeniile CETA, fie ca e vorba de schimburile de bunuri, reducerea tarifelor vamale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si mobilitatea fortei de munca.

In uma eliminarii vizelor, se vor elimina 99 % din tarife pentru majoritatea produselor si serviciilor romanesti exportate in Canada. Parlamentul European a ratificat déjà acest acord. In saptamanile urmatoare si Parlamentul Canadian va ratifica acest acord. In prezent peste 300 de companii romanesti, de toate marimile, exporta o gama larga de bunuri si servicii in Canada ( imbracaminte, incaltaminte, masini si echipamente electrice).

Valoarea actuala a exporturilor romanesti spre Canada este de peste 200 milioane de euro. Aproximativ 40.000 de locuri de munca romanesti sustin aceste exporturi si exista oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca dupa CETA.

Citiţi continuarea şi mai multe ştiri interesante, pe portalul roineu.com