Ţi-ai luat maşina în LEASING şi nu ai plătit RATELE la timp? Rămâi fără maşină si plăteşti tot împrumutul parcă ai avea maşina în curtea ta…

Există o mare prostie în ceea ce priveste împrumutul în sistem leasing. Dacă eu îmi cumpăr o maşină, o plătesc 80%, apoi nu mai am bani de rate, apar la uşă “cămătarii” care mă obligă să le dau maşina şi eu ca prostul, o să platesc în continuare ratele ca şi cum maşina ar fi a mea. Cea mai mare tâmpenie din lume!

Viaţa ne rezervă multe tâmpenii, iar jumătate le înghiţim aşa, din respect, dar… pe celelalte le ignorăm, ne simţim frustraţi, ne supără, ne creează un sentiment de jenă, … şi ce poţi să faci? Aproape nimic, decât să te muţi Domnule unde crezi tu că îţi va fi mai bine, în Honolulu … că România e …!

După legea dării în plata a caselor, am putea avea și legea dării în plată a mașinilor, dacă un proiect de lege va fi adoptat. Cei care nu plătesc două luni la rând rata, vor putea preda mașina firmei de leasing și vor scapă de datorii, scriu cei de la stirileprotv.ro

În prezent, procedura este greoaie. Autoturismul este vândut sub prețul pieței, iar împrumutații au de achitat și ratele restante, chiar dacă nu mai dețin mașina.

La doi ani după ce și-a cumpărat în leasing o mașină de 8800 de euro, un bărbat a rămas fără loc de muncă și nu a mai reușit să își plătească la timp ratele. Degeaba a făcut refinanțări și a cerut amânări, firma de leasing i-a luat mașina și a vândut-o la un preț subevaluat, cu 900 de euro, deși avea doar 17 mii de kilometri la bord.

Nicolae Ionescu: Nu am mai plătit câteva luni, plăteam, dar mai puțin. Au venit și mi-au luat mașina pentru că nu am plătit contractul. Nici nu am participat la licitație conform contractului, că ar fi trebuit să fiu primul la licitație. M-au executat să îmi ia și casa pentru 2000 de euro. Plătesc în continuare până la stingerea datoriei. Am făcut înțelegere cu executorul și le dau mai departe. Și fără mașină și cu banii luați. E cămătăria cu acte, în lege. Asta e, mai bine o dădeam la cămătari și știam o treabă.

În ajutorul celor aflăți într-o situație asemănătoare, ar putea veni legea dării în plată a mașinilor luate în leasing. Dacă această va fi adoptată, cei care au luat bunuri în leasing le vor putea duce înapoi firmei după neplata a două rate, achitând doar sumele restante și penalități de maximum 50 la sută din aceste sume.

Daniel Zamfir, inițiator lege: Legea prevede că în situația în care utilizatorul nu mai poate plăti ratele societății de leasing, această va intra imediat în posesia bunului, urmând să valorifice ulterior, iar utilizatorul va plăti doar ratele restante și eventuale dobânzi aferente. Sub nicio formă utilizatorul nu va mai plăti ratele restante până la epuizarea contractului, mai ales că a fost deposedat de bunul respectiv.

Adrian Cuculis: Au existat și există în continuare mulți debitori ai contractelor de leasing financiare care nu își mai pot plăti acele rate și ajung în executare silită, bunul le este vândut și ei au pe mai departe datoria rămasă în contract, deși au fost deposedați de bunul respectiv.

Proiectul de lege se află în dezbatere la Comisia Economică a Senatului.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul stirileprotv.ro