Anul 2018 vine cu schimbări majore pentru vieţile românilor. Se vor majora salariile şi pensiile …

Ca în fiecare an, Guvernul aduce schimbări în vieţile milioanelor de români. Unele dintre ele sunt mai plăcute, dar altele pot genera convulsii sociale care nu sunt întotdeauna pe placul celor puşi în fruntea ţării să ne conducă …

Anul acesta 2018 va schimba: salariul minim va creşte, iar contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat. Din acest an vor creşte pensiile şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului. În 2018, salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia de vouchere de vacanţă, dar orele suplimentare vor fi recompensate cu zile libere. De la 1 ianuarie, impozitul pe venit va scădea la 10%, iar românii care pleacă din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor trebui să anunţe, în prealabil, plecarea la Fisc, în caz contrar riscând să fie amendaţi. În schimb, 2018 vine cu veşti bune pentru şoferi. Chiar dacă salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 ianuarie 2018, acest lucru nu îi mai afectează pe şoferi. Guvernul a decis să plafoneze punctul de amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice la valoarea din 2017,
chiar dacă salariul minim brut pe economie creşte de la 1 ianuarie 2018, scriu cei de la romaniatv.net

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 1.900 lei lunar de la 1 ianuarie 2018

“Asta înseamnă că anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru personele care nu au alte persooane în întreţinere. (…) Încerc să-i conving, încă o dată, pe toţi angajaţii că nu le va scădea netul în urma trecerii acestor contribuţii”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Transferul contribuţiilor sociale la angajaţi de la 1 ianuarie

loading...

Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.

Pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.

Voucherele de vacanţă, acordate tuturor angajaţilor din sistemul public de la 1 ianuarie 2018

Salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, potrivit unei hotărâri de aprobare a normelelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență privind acordarea voucherelor de vacanță.

“Voucherele de vacanţă sunt bugetate şi se vor acorda tuturor celor care sunt angajaţi în sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice instituţie publică şi sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanţa de Urgenţă 46/2017 prevedea că, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizaţie sau o primă de vacanţă sub formă de vouchere în valoare de 1.450 de lei.
Acestea se vor acorda sub formă tipărită sau în format electronic. Există şi varianta ca de la 1 decembrie 2018 să se schimbe metodologia de acordare”, a menţionat Dobre.

Indemnizația minimă de creștere a copilului se majorează de la 1 ianuarie

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, față de 1.233 de lei cât este în prezent.

Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se va majora, mai nou, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, așa cum este acum.

Pensia minimă creşte la 640 lei

Ordonanța adoptată de Guvern prevede și creșterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar și a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018.

Reducerea impozitului de venit

Anul 2018 aduce şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru pensiile peste 2.000 de lei, pentru chirii, dobânzi sau activităţi agricole.

Amenzile de circulaţie pentru şoferi, plafonate în 2018

Pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată.

Bugetul României va fi unul de austeritate în 2018: angajările la stat vor fi blocate, indemnizaţii plafonate şi se va trece la reducerea cheltuielilor publice cu 10%.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul romaniatv.net