Eşti curios să descoperi ce PENSIE vei avea la bătrâneţe, în funcţie de salariul pe care îl ai acum?

Cu toţii ne punem întrebarea dacă vom mai apuca pensia şi ce valoare va avea ea atunci. Există nişte calcule bine stabilite dacă eşti chiar curios să ştii ce pensie vei încasa după zeci de ani de muncă. Valoarea pensiei va fi influenţată de cât de mare îţi este salariu în viitorul apropiat, dar îţi poţi face un calcul estimativ… scriu cei de la kanald.ro

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual reprezinta media punctajelor realizate in fiecare an. La randul lor, acestea se calculeaza prin insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna din anul repectiv, suma care apoi se imparte la 12.

Punctajul lunar se obtine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile – sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale – la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contributie. La randul sau, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an.

loading...

Iata doua exemple orientative:

1. Un lucrator roman cu diploma de bacalaureat care se pensioneaza astazi, dupa ce a incasat toata viata salariul minim in plata in Romania si a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii incaseaza o pensie de doar 658 lei pe luna.

2. O persoana cu venitul mediu brut pe economie, adica 3.133 lei, care ar mai contribui la Pilonul II de pensii inca 30 de ani ar beneficia de o pensie de aproape 1.350 lei/luna.

Apasă AICI dacă vrei să ştii când te vei pensiona.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Cuantumul PLV se determina prin inmultirea punctajului mediu anual (Pma) realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie (Vpp).

Formula de calcul

P= Vpp X Pma
P = pensia,
Vpp = valoarea punctului de pensie
Pma =  punctajului mediu anual.

In anul 2017, valoarea unui punct de pensie este de 1.000 lei, de la 1 iulie.

Sursă FOTO. Citeşte mai multe informaţii interesante pe: egislatiamuncii.manager.ro şi kanald.ro