ATENŢIE! Ce scumpiri ne vor afecta în următoarele 3 luni …

Românii au simţit pe pielea lor cum preţurile au luat-o razna în anul 2017. Din luna martie 2017, Guvernul Domnului Dragnea a legiferat tăierea unor taxe, se spunea atunci că erau cam de 120… Toate bune şi frumoase, apoi a promis în iulie că nu se vor mai face creşteri de preţuri la combustibili, energie electrică şi gaze naturale pe perioada rece. În iulie s-au scumpit gazele şi energia electrică, apoi a venit luna octombrie cu alte creşteri de preţuri, fiind băgate iar câteva taxe deja tăiate din martie.

Preţurile la pompă au explodat cu minim 1 leu pe litru, iar odată cu acestea a venit scumpirile în lanţ la majoritatea produselor. Anul 2018 a debutat cu o altă majorare la energie şi iarăşi nu s-au respectat promsiunile, creşterea fiind făcută în perioada rece, fiind a treia în doar şase luni de zile.

Pana in luna aprilie, am putea avea parte de noi cresteri de preturi – am putea plati cu pana la 10% in plus pentru alimente si cu peste 7% mai mult pentru carburanti, sustin reprezentantii companiilor din Romania, scriu cei de la rnl.ro

In plus, intreprinzatori chestionati de Institutul National de Statistica (INS) au apreciat ca pana in luna martie preturile din comertul cu amanuntul vor continua sa creasca.

Noile cresteri de preturi se adauga celor inregistrate pe tot parcursul anului 2017, care au dus rata inflatiei la nivelul record si ne vor afecta pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe cei care, incepand cu luna ianuarie a acestui an, au primit salarii mai mici, ca urmare a modificarilor fiscale.

loading...

Iata doar cateva dintre scumpirile care ne asteapta in perioada urmatoare:

Carburanti mai scumpi cu peste 7%

Carburantii s-au scumpit continuu incepand cu toamna lui 2017. La finele lunii ianuarie, romanii plateau cu peste 10% mai mult pentru un litru de combustibil, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Privati din Romania, Adrian Perju, sustine ca majorarile de pret vor continua si vor fi accentuate.

„Dupa estimarile mele, pretul mediu al carburantilor va ajunge pana la Paste (8 aprilie – n.red.) la 5,7 lei – 5,8 lei pe litru (in conditiile in care acum pretul este de circa 5,46 lei/litru, cresterea ar fi de peste 7%). E o crestere mare, nu incape indoiala, in conditiile in care preturile combustibililor s-au majorat deja cu pana la 15 bani pe litru fata de luna octombrie a anului trecut. Eu cred ca pretul carburantilor ar trebui sa varieze in functie de valoarea barilului de petrol si raportul leu-dolar. Dar parerea mea este ca si statul are un amestec in aceste scumpiri. Doar statul este principalul beneficiar al majorarii de pret a carburantilor, in conditiile in care el incaseaza mai multi bani din accize”, a precizat Adrian Perju.

Avand in vedere ca scumpirea carburantilor provoaca majorarea cheltuielilor de transport ale producatorilor si distribuitorilor de bunuri, este de asteptat sa antreneze cresteri de preturi la toate produsele de pe piata.

Pretul mediu al alimentelor va creste cu 8-10%

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, crede ca alimentele se vor scumpi cu 8-10% in urmatoarele luni. Liderul sindical sustine, insa, ca producatorii autohtoni nu sunt responsabili nici pentru scumpirile alimentelor de anul trecut, nici pentru cele care urmeaza pana in primavara.

„Scumpirile la energie au determinat cresterea costurilor de productie din industria alimentara. Cresterea pretului la carburanti a scumpit transportul. Iar slabirea leului in fata euro a facut ca importurile de alimente – fata de care suntem dependenti, ca tara – sa coste mai mult. Toate acestea au avut consecinte care astazi se vad la raft. Toate au venit in cascada si au cauzat scumpiri care n-au mai putut fi tinute in frau”, a mai apreciat Dragos Frumosu.

Electricitatea si gazele s-au scumpit deja

ANRE informeaza ca, pana la finele lunii martie, tarifele pe care consumatorii casnici le platesc pentru energia electrica nu se vor majora. O scumpire a electricitatii a avut insa loc in toamna anului trecut. Presedintele de la acel moment al ANRE, Niculae Havrilet, aprecia ca pentru fiecare 100Kwh consumati, un roman va plati, in medie, cu 3,45 lei in plus.

Si gazul s-a scumpit pe 10 ianuarie. Potrivit unui raspuns remis de ANRE redactiei Ziare.com, factura unui roman care inregistreaza un consum mediu de 700 Kwh pe luna ar urma sa se majoreze cu 4,8 lei pe an. In februarie si martie, gazul nu se va mai scumpi, informeaza ANRE.

Toate aceste scumpiri i-ar putea impovara pe romani, mai ales ca multora dintre ei veniturile salariale le-ar putea scadea in urma transferului de contributii sociale.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul rnl.ro