Un pensionar din Cluj încasează o pensie specială de 280 milioane de lei vechi – Comisia pentru muncă din Senat a dat un raport de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale

Pensiile speciale sau „nesimţite”, a fost un subiect care a făcut sa curgă râuri de cerneală pe prima pagină a ziarelor din România. Partidul de guvernământ a câştigat simpatia românilor, tocmai prin abordarea acestui subiect sensibil. Zis şi mai puţin făcut, adică până acum nu s-a întâmplat nimic, mai bine zis, propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale.

Astfel, în România există un grup de câteva mii de oameni care încasează pensii în sumă aşa de mare, încât se puteau indexa pensiile celelalte cu un procent foarte mare…

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj plăteşte peste 200 de pensii speciale unor beneficiari din judeţ, cea mai mai mare depăşind 28.000 de lei pe lună. Aceasta aparţine unui fost judecător sau procurer, scriu cei de la monitorulcj.ro

Reprezentanţii CJP Cluj au declarat, miercuri, potrivit Mediafax că, în total, cuantumul pensiilor speciale plătite în luna decembrie 2017 la nivelul judeţului a fost de peste 2,1 milioane de lei.

”La sfârşitul anului trecut figurau în plată 223 de persoane, beneficiare de pensie de serviciu (pensie specială – n.r.) – magistraţi, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrii corpului diplomatic şi consular al României, parlamentari, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, consilieri şi auditori ai Curţii de Conturi, ca titulari sau urmaşi ai acestora. Cuantumul total al acestor pensii de serviciu plătite în luna decembrie 2017 a fost de peste 2,1 milioane de lei, din care 414.352 de lei achitate din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar restul de 1.714.397 de lei din Bugetul de Stat. Cea mai mare pensie de serviciu este de 28.004 lei pe lună, stabilită în temeiul Legii nr. 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor”, au spus sursele citate.

Potrivit reprezentanţilor CJP Cluj, plata pensiilor de serviciu se realizează atât din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, cât şi din Bugetul de Stat.

”Astfel, pentru partea din pensie aferentă sistemului public de pensii, calculată pe baza punctajului mediu anual, plata se realizează din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu şi pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de Stat”, au explicat oficialii Casei Judeţene de Pensii Cluj.

Sursa FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul monitorulcj.ro