Comisia Europeană avertizează: Va fi PRĂPĂD în România! „Generațiile viitoare vor fi într-o situație foarte dificilă”

Avertizarea României nu este una făcută în glumă, chiar dacă, de Autorităţile Române, aşa este luată. Comisia Europeană ne spune negru pe alb: „generațiile viitoare vor fi într-o situație foarte dificilă” în România, deoarece deficitul bugetar se măreşte pe fondul reducerii taxelor, combinată cu creşterea cheltuielilor publice, scriu cei de la ziarulonline.com

Avertismentul a fost transmis miercuri României de către Comisia Europeană, prin intermediul Isabelei Grilo, şeful Direcţiei Generale de Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene.

În raportul prezentat la București de oficialul european, în cadrul unei conferinţe de presă, se precizează şi o serie de nereguli cu privire la respectarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în scris, anunță Mediafax.

O primă neregulă ar fi faptul că atât bugetul pentru 2017, cât şi cel pentru 2018 vizează un deficit global de aproximativ 3% din PIB, în condiţiile în care regula privind deficitul – menționată în cadrul fiscal-bugetar naţional – impune un deficit structural de 1% din PIB.

Cele două rectificări bugetare din 2017 au încălcat normele care interzic aplicarea unor creşteri ale plafoanelor de deficit global şi primar în cursul exerciţiului fiscal bugetar. De asemenea, au încălcat şi normele care interzic majorarea în anul fiscal-bugetar a cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor publice totale, cu excepția celor necesare la cofinanțarea fondurilor UE.

Comisia a mai estimat şi că ponderea datoriei publice va creşte treptat, cu riscuri mari la adresa sustenabilităţii datoriei publice pe termen mediu. De fapt, în situaţia în care politicile actuale sunt menţinute, ponderea datoriei în PIB va ajunge la 60%, până în anul 2028.

„În esenţă, problema este foarte simplă. Poate o economie să continue să-şi mărească deficitul, în condiţiile în care creşte deja într-un ritm rapid şi în condiţiile în care o parte a compoziţiei creşterii economice este foarte dezechilibrată către consum, nu către investiţii?”, a menționat Isabela Grilo în cadrul conferinţei de presă.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), în momentul de faţă ponderea datoriei publice în PIB se situează la 37,8%. Dar, potrivit previziunilor, ponderea ar urma să crească la 39% în 2019, la 40% în anul 2020, apoi la 41% în anul 2021, 41,9% în 2022 şi la 42,7% în 2023.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul ziarulonline.com