Preotul a închis biserica pentru că “mortul” nu a avut 600 lei de înmormântare. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: “Nu există taxă de înmormântare!”

O întâmplare destul de ciudată s-a întâmplat de curând în Parohia Todireni, judeţule Neamţ, relatată de către monitorulneamt.ro În comună a decedat Costache Calistru Carp, iar rudele au venit de departe să-şi conducă unchiul pe ultimul drum. Mare le-a fost mirerea când în ziua înmormîntării, preotul parohiei Todireni din comuna Stăniţa a refuzat să deschidă uşile bisericii pentru a-l înmormînta creştineşte pe răposatul plecat în lumea celor drepţi.

Rudele răposatului au declarat: „Am venit să ne înmormîntăm ruda stabilită de vreo 15 ani pe aceste meleaguri. Nu ştiu ce o fi avut bădia Costache cu preotul în timpul vieţii, dar cert este că părintele Vasile Nistor a refuzat să ne deschidă biserica pentru a-i face o slujbă creştinească mortului. Ba, mai mult, ne-a pretins o sumă uriaşă, de şase milioane de lei (600 lei ron, n.r.).”

La auzul sumei cerute de preot, acestea s-au revoltat, pentru că un asemenea comportament, nu era demn de o faţă bisericească. Atacat “verbal” de toate insistenţele rudelor, cu chiu cu vai, l-au înmormîntat, dar aceastea nu doresc ca lucrurile să rămînă aşa.

Toate faptele trebuie cercetate pentru că, indiferent de păcatele omului din timpul vieţii, acestea trebuiesc iertate, aşa cum propăvăduieşte biserica, iar omul trebuie dus la groapă creştineşte, a declarat una dintre nepoatele defunctului.

O comisie de anchetă a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, coordonată de preotul protopop Dragoş Munteanu, s-a deplasat în cursul zilei de luni, 18 iunie, la Todireni, comuna Stăniţa, pentru a cerceta incidentul dintre preotul paroh Vasile Nistor şi familia Carp, survenit la căpătîiul mortului.

loading...

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului, preotul Alexandru Zamfir, a declarat că în urma concluziilor comisiei de anchetă, preotul Vasile Nistor va fi supus discuţiei în Consistorul Bisericesc pentru că ar fi dat dovată cel puţin de lipsă de tact, lăsînd conflictul să escaladeze şi apoi să ajungă şi în presă.

„În conformitate cu regulamentele bisericeşti, părintele de la Parohia Todireni va fi cercetat în organele noastre de judecată, adică în Consistoriul Bisericesc, şi, fără doar şi poate se vor lua măsuri. La prima vedere, în urma reclamaţiei rudelor, pare o lipsă totală de tact şi diplomaţie a părintelui Vasile Nistor, care nu a ştiut să gestioneze corect conflictul dintre el şi familia defunctului, ajungându-se la acest incident regretabil care aruncă o lumină proastă asupra bisericii. Taxele pretinse de familie sînt stabilite de părinte. Nu există asemenea taxe legale.

Contribuţia anuală a credincioşilor este benevolă. Evident, consiliul parohial şi părintele trebuie să facă şedinţe lunare în care să justifice modul în care au fost folosite contribuţiile benevole ale credincioşilor. Există şi nevoie de sprijin financiar din partea enoriaşilor pentru susţinerea unor lucrări de renovare, de consolidare, de curăţenie, de acoperire a facturilor la utilităţi, salarizare, etc. Sunt foarte multe alte cheltuieli ca la orice altă instituţie şi atunci în mod benevol credincioşii fac donaţii. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că “pentru slujba înmormîntării nu există taxă“.

Dacă părintele a pretins bani pentru a înmormînta pe cineva, e ilegal şi imoral. Lăsăm credincioşii să facă donaţie şi pentru toate sumele primite, preotul trebuie să emită chitanţă pe chitanţiere înregistrate la protopopiat, sumele primite fiind înregistarare în contabilitate într-un capitol separat, cu mare transparenţă.

Contactat telefonic, preotul Vasile Nistor le-a închis telefonul în nas jurnaliştilor, spunându-ne că nu are de dat nici o declaraţie.

Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul monitorulneamt.ro