Ultima Oră! Salariul minim la un nou nivel şi diferenţiat în funcţie de studii.

Ministrul Muncii a făcut de curând un anunţ important în ceea ce priveşte cuantumul salariului minim pe economie. Până acum, acesta era identic pentru toţi cei aflaţi în câmpul muncii, dar din 1 decembrie 2018, salariul minim va avea alte valori, prioritar fiind nivelul de pregătire al angajatului, scriu cei de la observator.tv

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 și va fi diferențiat în funcție de studii. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a anunțat că trebuie modificat astfel Codul Muncii, printr-o ordonanță discutată în următoarea ședință de guvern.

” De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie, a fost anunțul făcut de Olguța Vasilescu. Lia Olguța Vasilescu spune că, inițial, majorarea salariului minim la 2080 de lei a fost plănuită pentru noiembrie, dar amânată apoi pentru luna următoare.

”Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie”, a declarat Olguța Vasilescu.

Pentru ca totul să fie bine, Guvernul va trebui să dea o Ordonanţă de modificare a Codului Muncii, care va fi discutată în prima ședință de guvern, transmite Olguța Vasilescu.

„În primul rând că, săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern”, a declarat Ministrul Muncii, la Antena 3. Care va fi salariul minim diferenţiat în funcţie de studii

Lia Olguța Vasilescu a dat detalii și despre ce valoare va avea salariul minim diferențiat.

”De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei”, a transmis Vasilescu.

Cei 15 ani vechime în muncă, în general, vor fi calculaţi indiferent unde au lucrat oamenii, dacă au avut perioade de șomaj sau de concediu maternal, a mai precizat Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul observator.tv