O comoară de acum 400 de ani cu 2.000 de piese de aur şi argint, a fost găsită pe o epavă descoperită în Dunăre

Comoara este de fapt un adevărat tezaur şi a fost găsit la bordul unei epave din secolul al XVIII-lea. Acesta conţine aproximativ 2.000 de piese de aur şi argint, fiind găsit la bordul unei epave din secolul al XVIII-lea, descoperită în Dunăre de arheologi, după scăderea considerabilă a nivelului apei, scriu cei de la yoda.ro citând Agerpres.ro

”Au fost găsite aproximativ 2.000 de monede, precum şi arme, lănci, ghiulele, săbii şi alte spade”, a declarat Katalin Kovács, arheolog la Muzeul Ferenczy din Szentendre, în apropiere de Budapesta.

Obiectele au fost descoperite săptămâna aceasta în Erd, la sud de Budapesta, unde arheologii lucrau joi contra cronometru, pentru a recupera cât mai multe dintre obiecte înainte de creşterea iminentă a nivelului apei.

Totul a fost posibil, datorită nivelului scăzut al apei care a ajuns la 38 centimetri în Budapesta, un record istoric ce afectează navigaţia fluvială.

Comoara din Erd a fost găsită la bordul unei nave comerciale a cărei naţionalitate nu a fost încă stabilită, au indicat arheologii. Acesta include monede de aur şi argint, printre care se află ducaţi şi penny.

“Piesele sunt în proporţie de 90% străine şi datează din perioada 1630 – 1743″, a precizat arheolog Balázs Nagy, subliniind că acestea au fost realizate în ”Olanda, Franţa, Zurich şi la Vatican”.

Ca să fie adusă comoara la suprafaţă în stare bună, arheologii au fost ajutaţi de scafandri şi drone.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul yoda.ro

loading...