Legal, „înmormântarea este GRATIS”, dar dacă nu PLĂTEŞTI, rişti să RĂMÂI cu MORTUL NEÎNGROPAT

Intr-o hotarare a Sfantului Sinod se precizeaza clar ca doar pentru cununie si botez parohiile sunt, intr-adevar, indreptatite sa stabileasca o contributie. In schimb, scrie negru pe alb ca slujbele de inmormantare ar trebui sa fie acte de binefacere, iar oamenii greu incercati in astfel de momente sa dea bani numai de buna voie si nesiliti de nimeni si nimic, scriu cei de la stirilekanald.ro

Cu toate ca biserica-mama le interzice sa ceara bani pentru slujbele de inmormantare, multi nu se sfiesc sa expuna tarifele mai ceva ca agentii de vanzari. Unii refuza categoric sa imbrace sutana si sa ingroape mortul daca familia nu are posibilitati financiare. Urmeaza un reportaj filmat cu o camera ascunsa.

Preot: „o inmormantare este minim 500 de lei, cantaretul 50 de lei…cam asa! deci 550? Stalpii vreo suta de lei, cititi! Deci vreo 7-8 sute de lei, cam asa? da, da! va mai costa daca o aduceti la capela, va mai costa vreo 150 de lei!”

Slujitorul in Sutana, care refuza categoric sa oficiaze slujba de inmormantare gratuit, cu toate ca, de la bun inceput, il avertizam ca are de-a face cu o familie sarmana. Pentru el toate au un pret si-l tranteste franc in fata rudei indoliate. Ba mai mult, ca necuratului de tamaie, parintele se fereste sa taie chitante.

Preot: deci v-am spus: 550, 650, cu 150….vreo 800! Si va intreb, ca nu stiu, parinte, imi dai vreo chitanta sau e asa, intre noi? Va da chitanta biserica de 150 de lei! Va trebuiesc aceste chitante? La ce va trebuiesc!? Intreb, nu stiu! Nu va trebuiesc. Sa nu va iau 10 milioane unde va sap o groapa. Intelegeti? Va incalzeste ca va da chitanta!?”

In fata acestor imagini, superiorii se declara consternati si sustin ca vor demara o ancheta.

VASILE BANESCU, purtator de cuvant al PATRIARHIEI ROMANE: „Nu putem pretinde nimanui sa ne ofere o suma pentru biserica si sa oferim in schimb o chitanta care sa reprezinte o alta suma, mai mica. Repet, este un caz negativ, daca este un caz real si deci, perfect criticabil. Bineinteles se va organiza imediat o ancheta in ceea ce-l priveste”.

VASILE BANESCU, purtator de cuvant al PATRIARHIEI ROMANE: „Pentru inmormantari … vointa celui care ofera o suma pentru biserica”

Preot: „Pentru depunerea la capela 250 de lei si contributia la biserica pt slujba inmormantarii, 400 de lei. Deci insumat 650 de lei.”

Toate cazurile de abuz pot fi reclamate la Biserica Ortodoxa Romana.

Cititi mai multe informatii interesante pe portalul stirilekanald.ro