VESTE BUNĂ! Alocaţiile pentru copii ar putea fi majorate cu 80% de la 1 ianuarie 2019

Valoarea alocaţiei de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015, când la putere se afla guvernul condus de Victor Ponta.

În ziua de astăzi, mai mulţi parlamentari se luptă cu morile de vânt în ceea ce priveşte o viitoare majorare a alocaţiei pentru copii românilor, chiar dacă se ştie bine că, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa cuantumului alocației pentru copii, aceasta fiind acum de doar 18 euro pe lună, scriu cei de la a1.ro

Membrii opoziției au depus un proiect de lege care vizează toți copiii din România! Acest proiect este gândit în așa fel încât să aducă modificări serioase la sistemul de alocații, iar copii vor avea mai multe beneficii.

Potrivit acestei propuneri legislative, suma pe care un copil o primește de la 1 ianuarie 2019 cu vârsta de pqnă în doi ani să fie de 300 de lei pe lună, iar cei care au vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, să primească 150 de lei pe lună.

În prezent, alocația pentru copii sub doi ani este de 200 de lei. iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani de 84 de lei. Cuantumul alocației
nu se stabilește întâmplător, ci în raport cu indicele social de referinţă, care este de 500 de lei în momentul de fată.

loading...

În 2019, alocaţia pentru copii îşi păstrează valoarea din anul anterior dacă proiectul de lege nu va trece în Senat. Cuantumul alocaţiei se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel:

0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare;
0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani;
0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani.

“Propunerea este de majorare a cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei. România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privintă cuantumului alocației pentru copii. Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitătile unui copil” a precizat deputatul PNL Robert Sighiartău, inițiatorul proiectului.

Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul 1.ro